Kinderarbeid en giftige stoffen: nieuw rapport onthult de échte kostprijs van dure juwelen

Kinderarbeid en giftige stoffen: nieuw rapport onthult de échte kostprijs van dure juwelen

Foto: Shutterstock

We geven miljoenen uit aan juwelen maar bij het ontginnen van goud en diamanten worden te vaak mensenrechten geschonden, schrijft Human Rights Watch in een rapport naar aanleiding van Valentijn.

Met Valentijn in aantocht publiceert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport over de juwelenindustrie. Het telt 99 pagina's en onderzoekt de inkoop van goud en diamanten door 13 grote sieraden- en horlogemerken.

De merken verdienen samen meer dan dertig miljard per jaar met goud en diamanten, maar de omstandigheden waarin de mineralen en metalen worden ontgonnen, zijn erbarmelijk.

Kinderarbeid

"Kinderen sterven of raken gewond tijdens het gevaarlijke werk dat ze moeten uitvoeren in kleinschalige goud- en diamantmijnen. Volledige dorpen worden getroffen door milieuschade, omdat het ontginnen van juwelen de waterwegen heeft verontreinigd met giftige chemicaliën, of de lokale bevolking wordt geconfronteerd met gewelddadige gewapende groepen", staat te lezen in het rapport.

De scores van de 13 merken vertonen grote verschillen. Tiffany's haalt als enige een 'sterke' score, gevolgd door Bulgari, Cartier, Pandora en Signet, die het etiket 'matig' krijgen. Merken als Chopard scoren 'zwak', terwijl drie merken, waaronder Rolex, niet reageerden op het onderzoek.

#BehindTheBling 

Human Rights Watch startte met de campagne #BehindTheBling, om op deze manier druk uit te oefenen op juweliers. Daarnaast hebben ook 29 mensenrechtenorganisaties en vakbonden samen opgeroepen om de inkooppraktijken van de sieradenindustrie te verbeteren. 

"Veel juweliers kunnen meer doen om te weten te komen of hun goud en diamanten verkregen werden door kinderarbeid of andere mensenrechtenschendingen", zegt Juliane Kippenberg van Human Rights Watch. "Er zijn juweliers die inspanningen leveren om hun goud te halen bij kleinschalige mijnen waar de rechten wel worden gerespecteerd, maar het is nog niet genoeg."

"Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal", besluit Kippenberg. "Wanneer iemand op Valentijnsdag een sieraad koopt, moeten ze aan hun juwelier vragen wat die heeft ondernomen om iets over de herkomst van de juwelen te weten te komen." 

 

Corrigeer