Met dit trucje kan je een pak goedkoper vliegen, al zullen andere passagiers niet zo blij zijn

Met dit trucje kan je een pak goedkoper vliegen, al zullen andere passagiers niet zo blij zijn

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Er bestaat een trucje waarmee je bij de aankoop van je vliegtuigtickets tientallen euro’s kan besparen. Alles draait om de “verborgen steden”, de plaatsen die luchtvaartmaatschappijen als hun “thuisluchthaven” bekijken. Wanneer je met die locatie rekening houdt, kan je flink wat geld bezuinigen op je vervoer.

“Hidden city ticketing.” Dat is het ingrediënt voor succesvol besparen op vliegtuigtickets, zo legt Scott Keyes van Scott’s Cheap Flights uit aan Business Insider. Het principe is simpel: je boekt geen rechtstreeks ticket, maar een ticket mét tussenstop naar “een verborgen stad”. We leggen het hier even voor je uit met een voorbeeld.

Meer dan vijftig euro verschil

Stel dat je met Brussels Airlines over drie weken graag van Wenen naar Brussels Airport vliegt. Een ticketje voor een enkele reis kost dan 267,59 euro.

Met dit trucje kan je een pak goedkoper vliegen, al zullen andere passagiers niet zo blij zijn

Als je echter een vlucht naar “de verborgen stad” Frankfurt neemt (met tussenstop in Brussels Airport), dan krijg je een aanbod voor 214,73 euro. Dat is een prijsverschil van 52,86 euro. Nochtans is het eerste deel van de vlucht exact hetzelfde als die hierboven.

Tijdens de tussenstop kan je afstappen van het vliegtuig, waardoor je op je gewenste bestemming bent: Brussels Airport. Het tweede deel van de reis maak je dan niet meer mee, maar daar maak je ook geen verlies op.

Met dit trucje kan je een pak goedkoper vliegen, al zullen andere passagiers niet zo blij zijn

De truc werkt niet voor elke luchthaven en elke vlucht, maar wie even zoekt, kan zo wel enkele tientallen euro’s besparen en toch exact dezelfde vlucht nemen.

Niet zonder gevaren, maar tips om te omzeilen

“De truc is 100 procent legaal, maar de luchtvaartmaatschappijen vinden het absoluut niet leuk natuurlijk”, aldus Keyes. Ook andere reizigers zullen er niet heel blij mee zijn, want door de “nepboeking” blijft er een plaatsje leeg tijdens het tweede deel van de vlucht, waar iemand anders had kunnen zitten. De kosten van tickets naar de eindbestemming worden dan ook duurder, omdat de tickets (onterecht) schaarser zijn.

Keyes geeft dan ook enkele tips mee.

  1. “Neem geen ingecheckte bagage mee, want dan komt die natuurlijk aan op de eindbestemming. Probeer het ook niet te regelen via de balie, want dan beseffen ze wat je gaat doen en mag je misschien niet inschepen.”
  2. “Verklap niets van je plannen aan de stewardessen of de baliemedewerkers. Zij kunnen je immers nog de toegang tot het vliegtuig weigeren.”
  3. “Gebruik die techniek ook alleen bij enkele reizen. Als je niet komt opdagen voor één deel van een reis, het tweede deel dus, dan annuleert de maatschappij je ticket. Als je een retourtje boekt, dan ben je ook de terugreis kwijt.”
  4. “Wees voorzichtig om de techniek toe te passen bij je favoriete maatschappij. Als de luchtvaartmaatschappij merkt dat je vaker een tweede vlucht laat schieten, kunnen ze overgaan tot inhouden van kortingen of je account op een andere manier beboeten.”
Corrigeer

MEER NIEUWS