Vanaf de zomer van 2018

Online of bij de winkelier: gedaan met extra kosten voor elektronisch betalen

Online of bij de winkelier: gedaan met extra kosten voor elektronisch betalen

(themabeeld) Foto: shutterstock

Momenteel mogen winkeliers de klant nog een extra kost aanrekenen als hij of zij met een bankkaart betaalt. Maar daar komt binnenkort verandering in. Vanaf de zomer zal het verboden zijn om extra kosten aan te rekenen voor elektronische betalingen, zelfs als het over heel kleine bedragen gaat, zo werd vrijdag beslist door de ministerraad.

“Consumenten zullen in de toekomst geen extra kosten meer moeten betalen bij het gebruik van de meest courante bankkaarten, zelfs niet voor kleine bedragen of bij aankopen via het internet”, aldus minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). “We willen elektronisch betalen verder aanmoedigen. Het zorgt voor meer veiligheid voor zowel de handelaar als de consument, omdat er minder cash geld circuleert. Bovendien maakt elektronisch betalen het eenvoudiger om fiscale fraude aan te pakken.”

Het wetsontwerp is een omzetting van de Europese richtlijn PSD II. Door de nieuwe wet zullen handelaars geen kosten meer mogen aanrekenen voor het gebruik van de meest courante bankkaarten zoals bancontact, Maestro, Visa en Mastercard. Het verbod geldt voor alle bedragen, dus ook voor kleine aankopen. Ook bij aankopen op het internet zullen geen kosten meer mogen worden aangerekend.

Van 150 naar 50 euro

Momenteel kunnen winkeliers een kost aanrekenen als een klant met een bankkaart betaalt. De wet bepaalt weliswaar dat de vergoeding die wordt aangerekend de kosten voor de onderneming als gevolg van het gebruik van het betaalmiddel, niet mag overschrijden. Een andere nieuwigheid is dat het bedrag dat bij diefstal, verlies of fraude ten laste valt van de gebruiker wordt verlaagd van 150 tot 50 euro. De consument wordt dus beter beschermd.

Ten slotte worden strenge voorschriften opgelegd ter beveiliging van elektronische betalingen en de bescherming van de financiële gegevens van consumenten. Het risico op fraude wordt zo beperkt. “Bij de omzetting van de Europese richtlijn zijn we grondig tewerk gegaan. We hebben verschillende stakeholders betrokken zoals Unizo, UCM, NSZ en Test-Aankoop. Op die manier hebben we bij de omzetting maximaal rekening kunnen houden met de bezorgdheden van zowel consumenten als handelaars. De wet zal binnen enkele maanden in werking treden, na de stemming in het parlement.”

Eerder werd al gewerkt aan het verminderen van kosten voor handelaars. Sinds 2015 zijn de transactiekosten die banken onderling kunnen aanrekenen voor betalingen met bankkaarten beperkt. Daardoor zijn ook de kosten voor het gebruik van betaalterminals door handelaars afgenomen.

Corrigeer

MEER NIEUWS