Deinze genomineerd voor ‘Fietsstad 2018’

Laatste dagen om te stemmen voor Deinze als 'Fietsstad 2018'

Laatste dagen om te stemmen voor Deinze als 'Fietsstad 2018'

Deinze werd in 2015 al eens bekroond als Fietsstad. Foto: Eddy Lefevre

Deinze - De stad Deinze is genomineerd voor de verkiezing ‘Fietsstad 2018’. Een vakjury onder het voorzitterschap van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde beoordeelde 35 kandidaturen in drie categorieën. Deinze werd samen met Dendermonde en Turnhout genomineerd in categorie 2: tussen 20.000 en 50.000 inwoners. Daarnaast werd Deinze bijkomend genomineerd voor twee specifieke awards in de categorieën ‘Beleid, monitoring en organisatie’ en ‘Fietscultuur en campagnes’. Deinze sleepte de titel al eens in de wacht in 2015. Er is ook nog een publieksprijs, waarvoor iedereen zijn stem kan uitbrengen tot 21 mei 2018.

Fietsgemeente/Fietsstad 2018

Fietsgemeente/Fietsstad 2018 is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, waarvoor alle steden en gemeenten in Vlaanderen zich afgelopen najaar kandidaat konden stellen. De deelnemers dienden een tiental vragen te beantwoorden waarbij werd gepeild naar hun fietsrealisaties van de voorbije jaren en hun concrete toekomstplannen inzake fietsbeleid.

De kandidaturen werden ingedeeld in drie categorieën op basis van het inwonersaantal en beoordeeld door een vakjury onder het voorzitterschap van de VSV. De jury nomineerde drie kandidaten per categorie, zij gaan door naar de volgende ronde en dingen mee naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2018. De vakjury, waarin, naast de VSV, ook het Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, de Vlaamse overheid, de vereniging van de Vlaamse provincies en een docent van de hogeschool voor verkeerskunde zetelen, stelt dat de kwaliteit van alle ingediende dossier erg hoog was. De combinatie van een goed dossier met een deskundige jury en een terreinonderzoek door een onafhankelijk gespecialiseerd studiebureau staat garant voor een oordeelkundige beslissing.

“Durf, lef en ambitie zijn de drie voornaamste redenen waarom Deinze opnieuw de titel ‘fietsstad’ in de wacht wil slepen,” klinkt het bij burgemeester Jan Vermeulen. “In 2015 werden we reeds verkozen tot fietsstad in de categorie tussen 20.000 en 50.000 inwoners. Het was een mooie bekroning voor de vele initiatieven die we ondernomen hebben en een motivatie om te blijven inzetten op ons fietsbeleid”.

“Ook in 2018 laten we zien dat we niet blijven stilzitten, we hebben aandacht voor de handelaars en het aankoopbeleid. We kopen namelijk zelf gronden en woningen op om fietspaden snel te realiseren en zo in te zetten op een veiliger verkeer” vult schepen van mobiliteit Bart Van Thuyne aan.

Publieksprijs

In het voorjaar van 2018 volgt een terreinonderzoek, waarbij de vakjury het fietsbeleid in detail zal bekijken. Op basis van dit onderzoek wordt er één fietsgemeente of fietsstad 2018 per categorie voorgesteld.

Bovendien is er ook een publieksprijs. Van 21 maart tot en met 21 mei 2018 kan iedereen daarvoor zijn stem uitbrengen op www.fietsgemeentestad.be.

De winnaars worden op 5 juni 2018 tijdens het fietscongres in Mechelen bekendgemaakt. Zij krijgen een subsidie van € 50.000 van de Vlaamse overheid, te investeren in fietsvoorzieningen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio