Eerste tienerschool moet tieners overtuigen van concept ‘zachte overgang’

Eerste tienerschool moet tieners overtuigen van concept ‘zachte overgang’

Een beeld van de Tienerschool, die in september de eerste leerlingen verwacht. Foto: Osk-ar architecten

Brussel / Anderlecht -

Aan de kerk van Scheut in Anderlecht wordt eind deze maand gestart met de bouw van de eerste Tienerschool. Dat is niets te vroeg: de eerste leerlingen worden al bij de start van het nieuwe schooljaar verwacht. Toch zijn er nog heel wat plekjes vrij.

Met nog een half jaar school voor de boeg starten de werkzaamheden aan de Tienerschool in de kerk van Scheut in Anderlecht niets te vroeg. Op 1 september 2018 moeten de eerste tachtig leerlingen er terecht kunnen. Maar nog lang niet al die plekjes zijn ingevuld. Tot nu toe schreven zich al 42 jongeren in, verspreid over de verschillende leerjaren.

“Dat was in de eerste aanmeldingsperiode die inmiddels is afgelopen”, zegt coördinator Winnie Smagghe. “Vanaf 31 mei zijn er nog inschrijvingen voor het vijfde of zesde leerjaar. Wie zich in het eerste leerjaar wil inschrijven, kan dat nog na afspraak.”

Vernieuwend

De Tienerschool is een vernieuwend concept waarbij leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar worden samengebracht met leerlingen van het eerste en tweede middelbaar. De leerlingen, tussen 10 en 14 jaar oud, volgen er les in dezelfde graad. Nadien zouden ze betere studiekeuzes moeten kunnen maken.“Op deze manier willen we de hoge schooluitval een halt toe roepen. Het nationale gemiddelde ligt op 9 procent, maar in Brussel loopt dat zelfs op tot 15 procent. Met een zachte overgang van lager naar secundair zorgen we dat jonge tieners zich beter kunnen ontwikkelen.”

Op 21 en 24 februari zijn er aan de campus Spoor West van Sint-Goedele nog Tienerdagen. Ouders en leerlingen kunnen er dan kennis maken met het concept van een Tienerschool. “We merken dat de belangstelling stijgt na zo'n Tienerdagen”, zegt Piet Vandermot, algemeen directeur van Sint-Goedele.

Kat uit de boom

“Veel mensen stellen zich inmiddels de vraag of het project nog doorgaat. Zowel leerkrachten, ouders als jongeren. Tegen hen zeg ik volmondig; ja, op 1 september zullen wij er staan.”

“Velen kijken soms nog een beetje de kat uit de boom omdat het een nieuw concept is”, zegt Smagghe nog. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat de school wel vol zal zitten.”

Idealiter is dat in september dus met een tachtigtal leerlingen gestart wordt in een deels afgewerkt schoolgebouw. Een jaar later zou dat aantal meer dan verdubbeld moeten zijn. Het hele gebouw moet tegen 2020 afgewerkt zijn. Ook in Schaarbeek komt een Tienerschool. Die opent pas op 1 september 2019 de deuren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio