VIDEO. Krijgt Waregem dan toch paardenkliniek?

Waregem -

Komt er langs de Gentse Heerweg dan toch een paardenkliniek? De plannen die bijna tien jaar geleden opgeborgen leken, liggen opnieuw op tafel. Een veearts uit Laarne wil er een gigantische paardenfokkerij met kliniek en revalidatiecentrum neerpoten.

Al bijna tien jaar staat er een eenzaam poortgebouw op een gigantisch stuk grond langs de Gentse Heerweg. Bedoeling was dat er achter dat poortgebouw een grootse paardenkliniek- en fokkerij zou komen, maar die plannen werden plots om onduidelijke redenen opgeborgen. Nu liggen ze even plots opnieuw op tafel. Veearts Pascal Derde uit Laarne heeft een nieuwe bouwaanvraag ingediend voor “het omvormen van een hoeve tot paardenfokkerij met dierenkliniek”.

Die hoeve ligt helemaal achteraan het terrein en wil Derde ombouwen tot een kleine woning met bijgebouwen voor inseminatie, gynaecologie en kantoren. Helemaal vooraan, langs de straatkant, komen links en rechts van het poortgebouw twee gigantische maneges met hengstboxen, en revalidatiecentrum en farmacie. De achterkant van die gebouwen bestaat uit hoge raampartijen die zicht geven op de weiden. In totaal zal er door de komst van die twee nieuwe gebouwen een bebouwing zijn over een lengte van 130 meter, inclusief het poortgebouw.

Naam gemaakt in Qatar

Daarachter loopt, parallel met de Gentse Heerweg, een weg waarbij vrachtwagens met paarden het terrein kunnen op- en afrijden. Er worden twintig vervoersbewegingen per dag verwacht. De weiden daarachter worden behouden en dienen in de toekomst als uitloopweiden voor de paarden. Tussen de voorste gebouwen en de hoeve komt aan de linkerkant nog één gebouw waarin een garage, fietsenstallingen, ontvangstruimtes en nog meer hengstenboxen zitten. Nu al staat vast dat het voorste deel eerst wordt gebouwd, daarna volgen de andere twee bouwfases.

Hoeveel dit project kost, is niet geweten aangezien het een privéproject is. Initiatiefnemer Derde is zeer gediplomeerd en heeft jaren ervaring in de paardensector en de verzorging van de ervaring. Hij maakte onder meer naam in Qatar en de Verenigde Staten, waar hij op soortgelijke grote stoeterijen werkt.

Of dit alles er komt, hangt af van de dienst Landbouw en het stadsbestuur.

Tegenkanting van buren

Oppositiepartij Groen en de buurtbewoners zijn geen fan van het project."Dit project is veel te megalomaan. Het open, weidse landschap gaat volledig verloren vanaf de straatkant”, zegt Inge Vandevelde (Groen) die het dossier in de openbaarheid bracht. Buurtbewoners tekenden bezwaar aan tegen de plannen. Ze vrezen Daarnaast wordt ook gevreesd voor mobiliteitsproblemen, door de nabijheid van een school. Al is er ook een uitgang via industriezone Zaubeek in Zulte. Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V) belooft dat mobiliteitsaspect sowieso heel goed te onderzoeken. “Als daar vragen of onzekerheden over zijn, zullen we zeker een extra studie aanvragen”, zegt Chanterie die voorlopig nog geen standpunt inneemt in het dossier. Over twee weken buigt het schepencollege zich over de aanvraag, aan de hand van een advies van het Vlaamse Departement Landbouw. Zij moeten beslissen of de paardenkliniek binnen de landbouwgrond past.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio