Rechtbank doet op 9 maart uitspraak in proces over 24-koppige Limburgse cannabisbende

Rechtbank doet op 9 maart uitspraak in proces over 24-koppige Limburgse cannabisbende

Foto: BELGA

Tongeren / Hasselt / Houthalen-Helchteren / Tessenderlo -

De Hasseltse correctionele rechtbank doet op 9 maart uitspraak in het proces over een 24-koppige cannabisbende, die een zestal cannabisplantages in Houthalen-Helchteren, Tessenderlo, Seraing en Limbourg zouden gerund hebben. Het parket van Limburg vraagt de verbeurdverklaring van 1,3 miljoen euro vermogensvoordelen. Het ging in totaal om minstens 7.000 cannabisplanten.

Advocaat Mark Huygen pleitte vrijdag nog voor de elektricien uit Hoeselt, die het Hasselts onderzoek naar grootschalige wietteelt op gang bracht. Aanvankelijk werd hij verhoord over mogelijke betrokkenheid bij wietplantages in Bilzen en Zutendaal, maar de man zei aan de speurders dat hij wel iets wist over andere locaties waar wiet geteeld werd. Vervolgens werd die in een informatie in een aanvankelijk proces-verbaal gegoten zodat het dossier in Hasselt aan het bollen ging.

Op 5 november 2014 werd in een loods aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren een plantage met 2.069 planten ontdekt. De teeltruimte werd bewaakt door een gewapende Bulgaar. “Mijn cliënt is zeker niet de onmisbare schakel, zoals het parket beweert. Hij is gewoon elektricien, die op café in Bilzen pochte dat hij de kennis had om elektriciteitsvoorzieningen voor plantages te installeren. Hij verdiende ‘easy money’ per klus. Het ging om een paar honderd euro. Hij legde spontaan verklaringen af. Mijn cliënt riskeert 40 maanden cel. Ik schrok daar van. Hij zat in detentie van 27 oktober 2014 tot november 2015. Hij heeft gewoon elektriciteitswerken uitgevoerd en advies verleend. Hij is niet verantwoordelijk voor de diefstal en heeft niks met de drugs te maken. Ik vraag een straf met uitstel, “ aldus advocaat Mark Huygen.

Het 47-jarige kopstuk uit Genk riskeert 8 jaar cel en 30.000 euro boete. Hij zal volgens het Limburgse parket binnenkort ook nog voor de rechtbank in Leuven moeten verschijnen wegens cannabisteelt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio