Hier is het vechten om een werkplekje te veroveren

Hier is het vechten om een werkplekje te veroveren

De Blue Towers aan het stadion van KAA Gent zijn helemaal volzet. Foto: RR

Gent -

De Gentse kantorenmarkt doet het goed. Nooit eerder waren er zoveel transacties als in 2017. Bovendien daalde voor het tweede jaar op rij de leegstand. Volgens de stad ligt dat onder meer aan de goede ligging en de goede bereikbaarheid van Gent.

“Noem 2017 gerust een jaar grand cru”, zei schepen van Economie Mathias De Clercq (Open VLD) vrijdag tijdens de voorstelling van de jaarcijfers van de Gentse kantorenmarkt. In totaal werd net geen 70.000 vierkante meter kantooroppervlakte verhandeld. Dat is minder dan het recordjaar 2007, toen 90.000 m2 werd verhandeld, maar wel een pak beter dan vorig jaar (54.350 m2). Die oppervlakte werd verdeeld in 125 transacties en dat is wel een absoluut record. In 2016 ging het om 118 verschillende aanvragen.

Een kantoorruimte kost in Gent gemiddeld 121 euro/m2, één euro meer dan vorig jaar. Huren op toplocaties kost 158 euro/m2. In totaal is er 1,53 miljoen m2 kantoorruimte beschikbaar. Dat zijn 239 voetbalvelden. Vijf procent daarvan staat leeg. Dat is een verbetering ten opzicht van 2016 (5,6 procent). Tussen 2009 en 2015 steeg de leegstand van 4,2 procent naar 5,9 procent.

Een leegstand van 5 procent is aanvaardbaar, zegt De Clercq. “We blijven onder de frictieleegstand van zes procent, wat interne verhuisbewegingen op de markt mogelijk maakt. Steden als Antwerpen (9,4 procent) en Leuven (10 procent) zitten met een veel hoger gemiddelde”.

De aantrekkelijkheid van Gent schrijft de schepen toe aan de centrale ligging, de aanwezigheid van talent, kwalitatieve kantoren en de goede bereikbaarheid. “Onze kantoren zorgen dat mensen in eigen streek kunnen werken en hebben een invloed op de lokale handel en horeca. We mikken ook op de West-Vlaamse markt en hopen nog meer Europese hoofdzetels naar onze stad te kunnen halen. We moeten wel opletten dat we de markt op een slimme manier laten groeien.”

Nieuwe projecten

Het afgelopen jaar kwam er 17.000 m2 kantoorruimte bij. Ook de komende jaren komt er nog heel wat plaats bij door de ontwikkeling van sites aan de stations Gent Sint-Pieters en Dampoort en de Oude Dokken en de herontwikkeling van de Leopoldskazerne en het Wintercircus. Ook aan The Loop is nog plaats. De Blue Towers aan de Ghelamco Arena zitten helemaal vol.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio