Een Uur Cultuur met Margot Vanderstraeten

Yves Van Durme (midden) en Carlos Alleene (rechts) met cultuurschepen Rutger De Reu. Foto: Eddy Lefevre

Deinze - In 2016 ging de lezingenreeks Een uur cultuur van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Tinneke Beeckman, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem en Ignaas Devisch. In 2018 wordt de succesvolle reeks verdergezet. In februari en maart komen auteurs Margot Vanderstraeten en Herman Brusselmans langs in dienstencentrum Leiespiegel. In april is zanger-muzikant en Nevelaar Johan Verminnen de centrale gast.

Een uur cultuur

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme. “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen, en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. Sinds de start wist Een uur cultuur een vast publiek op te bouwen. Een verderzetting van het project was dan ook vanzelfsprekend.

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk.’

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later Klara) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij lokale Radio Tequila.

Margot Vanderstraeten

Het is inmiddels al vijftien jaar geleden dat de eerste roman van Margot Vanderstraeten (1967) uitkwam onder de titel ‘Alle mensen bijten’. Daarna volgden nog twee interviewboeken en vier romans. Haar recentste roman ‘Mazzel tov’ verscheen in maart vorig jaar en is inmiddels aan de twaalfde druk toe. De inspiratie voor deze roman vond Margot Vanderstraeten in haar eigen verleden, toen ze in de jaren negentig vier kinderen van een orthodox-joods gezin begeleidde met hun huiswerk. Daardoor kwam ze terecht in het hart van een cultuur doordrongen van religieuze rituelen en strenge tradities die haaks staan op onze westerse manier van leven. Een confrontatie die haar verbijsterde, maar tegelijkertijd ook deed beseffen dat de kloof met andere culturen niet zo breed is als eerder gedacht. Yves Van Durme gaat hierover met haar in gesprek.

Na afloop krijgen de aanwezigen een glaasje aangeboden door de stad Deinze.

Praktisch

Wanneer: zondag 11 februari 2018 om 11 u

Waar: Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze

Toegang: Gratis, graag vooraf reserveren via Dienst Cultuur en Evenementen, tel. 09 381 95 00, cultuur@deinze.be of www.deinze.be/cultuur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio