Van Aert heeft “wakker gelegen van insinuaties na WK”, Van der Poel: “woorden van vader zijn verdraaid”

Wout van Aert en Mathieu van der Poel kwamen in zaterdag na de Krawatencross in Lille ook nog kort even terug op de heisa die was ontstaan na een uitspraak van Adrie van der Poel tijdens het WK in Valkenburg. Die had tijdens de live-uitzending gezegd “Van Aert ademt niet en rijdt gewoon rond”. Woorden die door Michel Wuyts geïnterpreteerd werden als een regelrechte insinuatie dat Van Aert. zich ‘medisch zou voorbereid’ hebben. Van Aert gaf in Lille toe dat hij “er twee nachten niet goed van had kunnen slapen”. Mathieu van der Poel legde de schuld bij “journalisten die de woorden van mijn vader verdraaid hebben”.

LEES OOK: Mathieu Van der Poel spoelt WK-kater door met demonstratie in Lille

“Ja, ik heb in Spanje wakker gelegen van de woorden van Adrie van der Poel”, gaf Van Aert na zijn achtste plaats in de Krawatencros in Lille voor onze camera toe. “Ik ben ook maar een mens en trek met dat toch aan. Als je zo’n wereldtitel pakt, wat toch wel één van de mooiste momenten in mijn carrière was, dan verwacht je niet dat er zo maar iets uit de lucht gegrepen gaat worden. Dat vond ik toch wel héél jammer. Ik heb er even tijd voor nodig gehad om dat te verwerken. Maar toen keek ik vanmorgen in de spiegel en zag ik mijn regenboogtrui. Dat is toch het voornaamste. Dat zal iedereen op een gegeven moment ook wel onthouden, maar het is jammer dat het de eerste dagen niet over het sportieve ging.”

Volgens Mathieu Van der Poel had zijn vader niets verkeerd bedoeld met zijn uitspraken en zijn de woorden van Adrie simpelweg fout geïnterpreteerd. “Die heisa is vooral de schuld van sommige journalisten die alles verdraaid hebben. Mijn vader zegt altijd wat hij denkt en ik vind niet dat hij daar iets fout heeft gezegd”, was Van der Poel duidelijk.

Snel over naar het sportieve dan. Van Aert bleek na een weekje vakantie in Spanje niet bij machte om in zijn eigen Lille concurrent Mathieu van der Poel het vuur aan de schenen te leggen. Van Aert eindigde als achtste, op liefst 1’48” van Mathieu Van der Poel. “Mijn benen zijn het gewoon van elke dag te draaien en deze week hebben ze op rust gezeten. Ik heb gewoon wat rond gewandeld op citytrip in Spanje en dat was wel te voelen vandaag. Ik heb dinsdag heel de dag plat gelegen omdat ik ziek was en dat heeft er ook wel mee te maken. Mijn maag is nog steeds niet perfect en daar heb ik ook wel energie mee verloren denk ik.”

Van Aert: "De Omloop Het Nieuwsblad komt te vroeg"

“Het was niet realistisch om hier mee te doen voor de overwinning. Ik heb er vooral van proberen te genieten, maar eigenlijk deed het te veel pijn om ervan te kunnen genieten.” In de beginfase reed Van Aert nog wel in de voorste gelederen. “Maar ik voelde al snel dat ik niet de kracht had om mee te doen. Er vielen snel gaatjes en naarmate de wedstrijd vordere, kreeg ik die niet meer dichtgereden. Deze uitslag is het hoogst haalbare.” Morgen start Wout van Aert in Hoogstraten aan zijn laatste veldrit van het seizoen. “Ik heb vandaag echt afgezien, maar ik hoop op beterschap morgen. Niet dat ik dan plots voor de overwinning zou meestrijden. Maar ik wil wel met een betere uitslag mijn seizoen afsluiten.”

Twaalf dagen later start Van Aert al in de Omloop Het Nieuwsblad. Voor de wereldkampioen veldrijden zal het bijna onmogelijk zijn om sterk te presteren in de openingswedstrijd van het Vlaamse wielervoorjaar. "Ik heb altijd gezegd dat de Omloop Het Nieuwsblad te vroeg voor mij gaat komen. Het is een koers waar ik vooral wil leren en deel wil uitmaken van de ploeg die toch sterk is en goed aan het seizoen begonnen is. De Omloop Het Nieuwsblad is een opstapje naar wat de rest van het seizoen moet komen. Ik verwacht er dus geen grootste prestatie, maar wel veel uit te leren. Mijn conditie kan niet weg zijn en ik hoop die de komende dagen snel te kunnen finetunen.”

Behalve de Omloop Het Nieuwsblad bestaat het wegseizoen van Van Aert achtereenvolgens uit Nokere Koerse, GP Denain, De Driedaagse De Panne, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Van Aert heeft “wakker gelegen van insinuaties na WK”, Van der Poel: “woorden van vader zijn verdraaid”
Foto: Photo News

Van der Poel: “Ik ga nu nog proberen alles te winnen”

Voor Mathieu Van der Poel was de oppermachtige zege in Lille uiteraard een flinke opsteker na het mislukte WK. “Of dit nu aanvoelt als revanche? Dat is veel gezegd. Deze overwinning gaat niets rechtzetten. Na het WK had ik even mentale rust nodig. Maar nu ben ik er terug en deze zege heeft deugd gedaan. Niet extra veel deugd omdat het in hol van de leeuw was. Ik probeer elke wedstrijd te winnen, of dat nu in Lille is of ergens anders maakt niet veel uit. Daar ben ik niet echt mee bezig. Ik wou niet per se met extra glans winnen hier. Ik voelde mij van in de start héél goed en ik ben dit seizoen al vaker vanaf de eerste ronde weggereden. Dat was niet echt nieuw.”

Van der Poel in Lille overklaste de tegenstand in Lille. Maakt dat de gemiste wereldtitel niet extra pijnlijk? Ergens een beetje wel. Maar daar wil ik zo weinig mogelijk aan denken. Ook een week later heb ik nog geen verklaring waarom het vorige week minder was in Valkenburg. Het heeft ook niet veel zin om daar naar te zoeken. Het WK is gepasseerd, ik denk niet dat we iets verkeerd gedaan hebben. Ik ga nu nog proberen alles te winnen, dat deed ik voor het WK ook.” altijd.

De Nederlander kampte afgelopen week ook met buikklachten waardoor hij niet aan de start verscheen in Maldegem. Maar daar was in Lille nog maar weinig van te merken. “Ik was niet super ziek”, vertelde hij. “Gewoon niet honderd procent. Maar ik wilde me vooral niet forceren om de komende wedstrijden en mijn eerste MTB-wedstrijd in Zuid-Afrika niet in het gedrang te brengen. Nu wil ik nog een mooi einde aan mijn seizoen breien. Fysiek en mentaal voel ik me in ieder geval klaar om er nog een paar weken vol tegenaan te gaan.”

Tim Merlier (2e): “Tweede podium in een week”

Wout van Aert gaf niet thuis voor eigen volk. Gelukkig voor Crelan-Charles toonde Tim Merlier wel zijn uitstekende vormpeil van de afgelopen weken. Na een sprint-à-deux met Laruens Sweeck won hij de strijd om de tweede plek.

“Hij probeerde me in de laatste bochten nog te lossen, maar dat is niet gelukt. Ik zat wel helemaal op de limiet te rijden. Maar lossen wilde ik niet met de spurt in aantocht. Nochtans is hij ook snel aan de meet, dus helemaal zeker van de tweede plek was ik niet helemaal.”

Uiteindelijk haalde hij het wel makkelijk in de spurt. “Mijn tweede podiumplek op een week tijd. Dat doet deugd. Of er nog iets meer in zit de komende crossen? Daarvoor rijdt Mathieu te snel. Ik hoop op nog enkele podiumplaatsen. Dat zou al mooi zijn.”

Laurens Sweeck (3e): “Pogingen hebben niets opgeleverd”

Laurens Sweeck probeerde in de laatste ronde de intrinsiek snellere Tim Merlier nog te lossen. “Maar die pogingen hebben niet opgeleverd”, vertelde hij. In de slotspurt werd hij geklopt, maar met de derde plek kon hij vrede nemen.

“Ik voelde me ook niet de sterkste. Ik wilde Merlier met een lange spurt proberen te verschalken, maar uiteindelijk ging hij er makkelijk over. Maar ik heb hier gezien dat mijn conditie nog goed is. Ik voel me niet al te fris meer, maar ik sta op het podium en dat is belangrijkste.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.