De winter is nog niet voorbij: komen we eind deze maand in een langdurige koudegolf terecht?

© ss

Komen we eind deze maand in een langdurige koudegolf terecht? Volgens meteorologen wel.

lbo

De voorbije dagen daalden de temperaturen in ons land, met vaak temperaturen tot onder nul graden. Maar de komende dagen krijgen we ook wat zon te zien en bovendien krijgen we zachtere temperaturen. Toch is er een kans dat dit niet blijft duren. Het ziet er namelijk naar uit dat een zeldzaam natuurfenomeen naar onze regio trekt. En dat fenomeen brengt ook koude met zich mee.

Die is afkomstig van de Noordpool. Daar vormt zich elke winter een zogenaamde poolwervel. Dat is een lagedrukgebied hoog in de atmosfeer dat extreme koude kan vasthouden, lange tijd op dezelfde plek blijft en een invloed heeft op het weer op aarde. Maar dit jaar ziet het er naar uit dat die poolwervel zal opsplitsen, in een Amerikaans deel en in een Euraziatisch deel. Zo’n splitsing gebeurt zelden, maar als het gebeurt, gaat het gepaard met een ‘Sudden Stratospheric Warming’ (SSW), of vrij vertaald: een plotse opwarming van de stratosfeer.

Dat zeldzame fenomeen kan de straalstromen beïnvloeden, en die hebben dan weer een impact op het weer bij ons. Zo stuurt die plotse warmere atmosfeer op de Noordpool ijskoude temperaturen onze richting uit en is het mogelijk dat mildere Atlantische weersystemen die normaal zachtere temperaturen onze richting uitsturen, worden afgeblokt. Verwacht wordt dat we de effecten daarvan eind februari zullen merken.

Britse meteorologen zeggen intussen dat de kans op zo’n SSW “hoger is dan normaal in februari".

In het Verenigd Koninkrijk wordt zelfs gevreesd voor “weken van sneeuw”, of het bij ons ook zo’n vaart zal lopen, zal nog moeten blijken.

In 2013 deed zich in een gelijkaardig fenomeen voor, en dat konden we toen goed voelen. Na een overwegend relatief zachte winter, daalden de temperaturen in de helft van februari sterk. En niet voor even: zeker tot half april bleef het relatief koud. Ook de rest van Europa en Noord-Amerika kenden toen een strenge tweede winterhelft.