VIDEO. De breekbaarheid van Utopia in Designmuseum

Gent - Wie niet afgekickt geraakt van het Lichtfestival kan alvast eens binnen lopen in het Design Museum in de Jan Breydelstraat. Daar hangt nog tot en met 6 mei het werk Level van het Oostenrijkse designersduo misher'traxler Studio. Het duo gaf hun installatie Level de ondertitel 'De breekbare balans van Utopia' mee.

De installatie is mooi om naar te kijken: het is een fijnmazig netwerk van 63 horizontale staven met aan elk uiteinde een lichteenheid die gemaakt is uit Japans papier dat versterkt is om het minder fragiel te maken. De horizontale staven zijn via een netwerk met elkaar verbonden, en in elke lichteenheid zit een ledlampje en een sensor. Als het geheel 'in rust' is stralen alle lampjes gelijkmatig. Als men de installatie aanraakt, of er doorheen loopt (dat mag, maar u moet er niet doorheen hollen als een losgeslagen Lukaku die op doel af gaat natuurlijk) dan verandert de intensiteit van de lichteenheden.

Kunstenaars maken dit soort installaties niet voor het oog van de bezoeker alleen, er hoort ook een verhaal bij. In dit geval komt dat er op neer dat de ideale situatie van Utopia zeer breekbaar is: van zodra er invloeden zijn van binnen of van buiten uit, wordt de ideale situatie verstoord: ‘LeveL’ toont het fragiele evenwicht van perfecte systemen in een maatschappij en verbeeldt hoe gevoelig netwerken zijn voor invloeden van buitenaf en binnenin. Eén element uit balans heeft invloed op het hele systeem en doet de installatie letterlijk wankelen.

 

De interactieve lichtinstallatie werd ontworpen als een ruimtevullende mobile in het kader van de eerste editie van de London Design Biennale 2016 en is nu te bezichtigen in het prestigieuze Louis XVI-salon in Hotel de Coninck van het Designmuseum. Nog tot zondag 6 mei. Openingsuren: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag: van 9u30 tot 17u30. 
Zaterdag, zondag, feestdagen en schoolvakanties: van 10 tot 18 u. Gesloten op woensdag 

Toegang: gratis

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio