Oud-schepen stapt over van SP.A naar Groen: “Gebrek aan waardering”

Oud-schepen stapt over van SP.A naar Groen: “Gebrek aan waardering”

Yves Miroir en Wouter De Vriendt (Groen) konden het tijdens de gemeenteraad al goed met elkaar vinden. Foto: efo

Oostende -

Een op zijn zachtst gezegd opmerkelijke politieke transfer in Oostende: SP.A-gemeenteraadslid Yves Miroir duwt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober de lijst van Groen. “Hier krijg ik weer waardering en ruimte voor mijn ideeën.”

“De beste milieuschepen ooit”, zegt Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt die zo verwijst naar de realisaties van Yves Miroir rond het krekengebied, stadsrandbos en de compostvaten. “Hij is een verruimingskandidaat en we hebben in Oostende mensen nodig die op een authentieke manier aan politiek doen”, gaat De Vriendt verder. “Centraal staan drie actiepunten: de ontwikkeling van natuurlijke duinen, een groene evenementenweide met zo weinig mogelijk verharding en een innovatief afvalplan.”

“Geen socialistische partij”

Groen wil inhoudelijke accenten leggen, maar doet met de transfer van Miroir vooral een goede strategische zet. De gewezen schepen behoort tot de linkervleugel van SP.A en zijn overstap naar Groen betekent ook dat hij niet naar de PVDA gaat, niet met een eigen lijst opkomt en dat de meerderheid en SP.A worden verzwakt.

Miroir haalde in 2012 nog 1.033 voorkeurstemmen en meende toen dat hij recht had op een schepenzetel. SP.A besliste daar anders over. “Bij Groen krijg ik waardering en ruimte voor ideeën”, stelt Miroir. “Dat was bij SP.A niet langer het geval. Ik heb nog veel vrienden in de socialistische partij, maar het probleem is dat er in oktober geen socialistische partij opkomt. Ik voel dat ik met Groen nog veel kan realiseren.”

“Niet gelukkig”

Yves Miroir is in het dagelijkse leven advocaat. Hij stamt uit een socialistisch nest, was al van jongs af aan actief in de rode beweging en werd in 1982 gemeenteraadslid. Tussen 1994 en 2012 was hij schepen. Miroir liet al van zich horen: begin jaren 90 zetelde hij een tijdje als onafhankelijke, hij werkte mee aan het boek De Keizer van Oostende en leverde een vergeefse strijd voor een schepensjerp in 2012. De voorbije legislatuur stemde hij verschillende keren mee met de (Groen-) oppositie en vorig jaar wou de lokale afdeling hem nog uit de partij zetten omwille van zijn dissident stemgedrag.

“Ik denk dat Miroir nooit goed kon omgaan met het feit dat hij in 2012 geen schepen werd”, reageert burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A).

“We merkten al een tijdje dat hij niet gelukkig was en niet meer naar vergaderingen kwam. Maar het is zijn keuze. Miroir stemde soms niet mee met de meerderheid en het is goed dat de situatie nu duidelijk is. We hebben zijn overstap ook pas dit weekend vernomen.”

Op 26 maart zal Miroir verhuizen naar de oppositiebanken van Groen. De meerderheid behoudt 23 van de 41 zetels. De Groen-fractie breidt uit naar 5 raadsleden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio