Colombiaans supertalent verschalkt Naïro Quintana voor eindoverwinning in Oro y Paz

Verrassing in de Colombia Oro y Paz. Leider Naïro Quintana leek met bergrit als afsluiter de eindzege niet meer uit handen te kunnen geven, maar op de slotklim liet hij zich de kaas toch nog van het brood eten door landgenoot en aanstormend rondetalent Egan Bernal. Toch was het feest bij de Quintana’s, want broer Dayer won de rit.

Wat een vreemde ontknoping van de Colombia Oro y Paz. Het begon al met de vroege vlucht van de dag. Liefst 33 renners kozen het hazenpad met daarbij Sebastián Henao (Sky), Dayer Quintana (Movistar) en Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) als bekendste namen. Hun voorsprong groeide tot maximaal vier minuten. Door de omvang ruim genoeg om voor ritwinst te kunnen strijden.

Daarvoor leek Contreras lang de beste papieren te hebben. De ex-renner van Quick-Step kon zich op een dikke tien kilometer van het einde niet bedwingen en begon aan een stevige solo. Een grotere voorsprong dan een halve minuut nam hij niet, maar dat leek te volstaan voor de dagzege. Tot in de absolute finale Dayer Quintana alsnog bij hem kwam aansluiten en hem stante pede ter plekke liet. Uiteindelijk zou in de slotkilometer de ontsnapte Sk-renner Egan Bernal nog afhouden voor de dagzege en zo de eer van de Quintana-familie hooghouden.

Want broer Naïro kon de ultieme aanval van het Colombiaanse toptalent van Team Sky niet beantwoorden en kwam pas twaalf seconden later over de meet. Zo springt Bernal in de stand in extremis nog over Quintana en pakt de neoprof zo met negen seconden voorsprong zijn eerste profzege. Quintana liet zich een quasi zekere eindzege nog ontglippen en moest vrede nemen met plek twee. Uran werd na zijn ritzege gisteren derde in de eindrangschikking.

Uitslag:

1) Dayer Quintana

2) Egan Bernal + 10”

3) Sebastian Henao +10”

4) Angel Alexander Gil Sanchez +14”

5) Daniel Martinez +18”

6) Oscar Sevilla +18”

7) Rigoberto Uran +21”

8) Naïro Quintana +22”

9) Sergio Henao +22”

10) Julian Alaphilippe +22”

Eindstand:

1) Egan Bernal

2) Naïro Quintana +9”

3) Rigoberto Uran +11”

4) Sergio Henao 13”

5) Daniel Martinez 43”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.