Minder inbraken en ongevallen, maar steeds meer bestuurders onder invloed van drugs

Minder inbraken en ongevallen, maar steeds meer bestuurders onder invloed van drugs

Het aantal effectieve politie­interventies nam vorig jaar toe met 564, tot 7.065. Foto: Dodi

Lochristi / Moerbeke-Waas / Moerbeke Waas / Wachtebeke / Zelzate -

Net als Gents burgemeester Daniël Termont maken ook burgemeester van Lochristi Yves ­Deswaene (Open VLD) en waarnemend korpschef Koen Van Poucke van de politiezone Regio Puyenbroeck zich zorgen over de nieuwe richtlijnen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die wil een verhoogde beschikbaarheid van lokale politieagenten.

In Lochristi zou het gaan om zeven tot acht politieagenten die als versterking kunnen worden opgevorderd voor opdrachten buiten de politiezone. Die personeelsleden moeten bovendien een spe­cia­le opleiding, training en uitrusting krijgen en de zone moet een aangepast voertuig aankopen. “Er moet solidariteit zijn als het hevig brandt,” aldus burgemeester Deswaene, “maar dit heeft een zeer grote impact op werking en budget van de politiezone.”

7.065 interventies

Het is niet dat de politiezone te weinig werk heeft. Waarnemend korpschef Koen Van Poucke benadrukte dat het aantal telefonische oproepen in 2017 met 7 procent is toegenomen, tot 12.389. Ook het aantal effectieve politie­optredens nam toe met 564, tot 7.065. Het gaat vooral om interventies voor personen in nood of in een probleem­situatie.

Het aantal verkeersongevallen in de politiezone daalde in 2017 met 4 procent naar 484 ongevallen. Er vielen geen dodelijke slachtoffers te betreuren. In 2016 waren bij ongevallen in de zone nog drie doden te betreuren.

Drugs achter het stuur

Goed nieuws, maar Van Poucke maakt zich toch zorgen: er wordt steeds meer gereden onder invloed van verdovende middelen. Het aantal vaststellingen steeg van 50 (2015) over 98 (2016) tot 137 vorig jaar.

Minder inbraken en ongevallen, maar steeds meer bestuurders onder invloed van drugs
Foto: Dodi

Positief is dan weer dat het aantal inbraken in woningen voor de volledige politiezone (Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zelzate) met 33 procent is gedaald ten opzichte van 2016. Concreet gaat het om 146 effectieve inbraken. In Lochristi was de daling van het aantal inbraken nog groter: daar waren 40 procent minder inbraken en zakte het aantal van 116 naar 70.

Cameraschild

Van Poucke haalt hierbij het succes van het ANPR-systeem of ‘cameraschild’ aan. Die camera’s met nummerplaatherkenning leverden al in tientallen dossiers elementen aan die hielpen bij de opheldering van misdrijven. In 2018 wordt het systeem uitgebreid met verschillende sites in Zelzate en twee trajectcontroles verspreid over het grondgebied van Lochristi en Wachtebeke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio