Ook langs psycholoog tijdens medisch onderzoek op school

Ook langs psycholoog tijdens medisch onderzoek op school

Foto: Belga

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) steekt het medisch onderzoek op school in een nieuw jasje. Elke leerling zal voortaan nog maar vijf keer gecheckt worden, maar er komt meer aandacht voor het psychologische welbevinden, zo berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Nu moeten leerlingen gedurende hun schoolcarrière nog zeven keer op medische controle, maar vanaf volgend schooljaar wordt dat teruggeschroefd tot vijf. De onderzoeken gebeuren dan in de eerste kleuterklas, in het eerste, vierde en zesde leerjaar en in het derde middelbaar.

Het onderzoek zelf gaat zich meer focussen op de mentale gezondheid van het kind. “Leerlingen kunnen er vragen stellen rond psychisch welzijn, bijvoorbeeld over hun geaardheid of als ze zich zwaarmoedig voelen”, zegt Crevits. De kinderen en jongeren worden ook niet langer alleen bevraagd door artsen, maar ook door maatschappelijke werkers en psychologen.

Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB’s, vindt het logisch dat er tijdens zo’n onderzoek aandacht is voor het psychosociale welzijn van het kind. “Wij vinden dit dan ook positief. Maar we maken ons wel zorgen over wat er juist van ons wordt verwacht”, reageert hij.

Ook bij thuisonderwijs

Opdat het CLB een beter inzicht krijgt op de leefsituatie van een leerling, zullen alle ouders aangemoedigd worden om drie onderzoeken bij te wonen (eerste kleuterklas en eerste en zesde leerjaar).

Nog nieuw is dat leerlingen die thuisonderwijs volgen voortaan ook verplicht moeten deelnemen aan de medische screening.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees