Seks & Relaties

Hoe groot is de kans dat je voor altijd bij elkaar blijft? Vlaamse prof zet risico's op een rijtje

Je droomt misschien van de eeuwige liefde, maar is dat wel realistisch? In de Universiteit van Vlaanderen, een initiatief van Radio 1 en Knack, gaat professor in de sociologie Dimitri Mortelmans in op de vraag hoe groot de kans is dat je voor altijd bij elkaar blijft. Hij zet ook de mogelijke risico's op een rijtje.

In 1830 kozen amper vier koppels voor een echtscheiding, rond 1900 was dat aantal al gestegen naar een zevenhonderdtal, in de jaren zeventig klom het naar 10.000 à 14.000 en in 2010 werd een topcijfer genoteerd. Bijna 28.000 koppels kozen er dan voor om niet langer getrouwd te zijn. De voorbije jaren was er sprake van een licht dalende trend, maar we zijn ook steeds vaker gaan samenwonen in plaats van trouwen. 

Volgens professor Mortelmans gaat een maatschappelijk fenomeen schuil achter die cijfers. Zo zou er een verandering aan waarden zijn. We gaan niet alleen niet langer naar de kerk, we geloven ook niet meer in 'tot de dood ons scheidt'. We zijn ook 'geïndividualiseerd', waardoor we ons in relaties altijd de vraag stellen wat wij er uithalen en als dat antwoord negatief is, dan gaan we op zoek naar een volgende partner.

Risico's

Maar dan de hamvraag: wat bepaalt nu je kans om uit elkaar te gaan? Dit zijn de risico's die om de hoek schuilen:

  • Het eerste scheidingsrisico ligt bij jezelf: je leeftijd. Hoe jonger te trouwt, hoe sneller je uit elkaar gaat. Professor Mortelmans vindt daarom dat je eerst wat moet daten en ervaring opdoen. Ook het leeftijdsverschil speelt een rol, dat is best niet te groot. Als er toch een verschil is, dan is de man beter ouder dan de vrouw. 
  • Risico nummer twee zijn je ouders. Zijn zij gescheiden, dan loop je ook meer kans dat het jou ook overkomt. Daarin spelen meer stress, meer kans op armoede en de opvoeding een belangrijke rol. Wat dat laatste betreft, moet leren ruzie maken en het vooral weer goed leren maken.
  • Derde risico: gelijkenis. Volgens Mortelmans is het helemaal niet waar dat tegenpolen elkaar aantrekken. Heb je veel met elkaar gemeen? Dan is de relatie vaak stabieler. Hierbij zijn onder andere het opleidingsniveau en de culturele achtergrond van belang.
  • Risico nummer vier zijn de vrouwen. Sinds de vrouwen niet meer financieel gevangen zitten in een huwelijk, zijn de echtscheidingscijfers beginnen te stijgen. Vandaag is het omgekeerd, werkende vrouwen zijn nu een beschermende factor, want maar één werkende partner betekent nu financiële stress. 
  • Samenwonen biedt geen garantie op een succesvol huwelijk of een relatie die blijft standhouden. 

In al die risico's schuilt dan ook een uitdaging. "Je moet elkaar graag durven zien", zegt Mortelmans. "Ga voor de juiste kans." 

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees