Piloot maakt inschattingsfout tijdens landing, raakt hoogspanning en crasht

Er is maandag een sportvliegtuigje neergestort in de Bredestraat in Stokrooie (Hasselt). De twee inzittenden hebben de crash niet overleefd, dat bevestigt de politie. De piloot is een 69-jarige man uit Namen, die het vliegtuig anderhalf jaar geleden van een Vlaming kocht. Ook een 61-jarige man uit Moeskroen die meevloog overleefde de crash niet.

pom,tg, adm

Volgens de eerste berichten zou de piloot een hoogspanningskabel hebben geraakt. Een bron heeft aan onze redactie bevestigd dat het vliegtuigje was opgestegen op het vliegveld van Kortrijk-Wevelgem. Het was op weg naar het vliegveld van Zwartberg in Genk voor onderhoud. Er moest nieuwe communicatieapparatuur geïnstalleerd worden. Dat zegt Ed Vandevoorde van het luchtvaartbedrijf ASP Avionics in Zwartberg bij Genk. "Oorspronkelijk zou het vliegtuigje in het weekend komen maar vermoedelijk door de weersomstandigheden werd de vlucht naar maandag uitgesteld."

Beech Bonanza

Het gaat om een Beech Bonanza-toestel. De piloot had het toestel anderhalf jaar geleden gekocht van de West-Vlaamse piloot Peter Herpels van Diamond Flight. “De koper was een man uit Namen”, zegt Peter Herpels. “Hij was een amateurpiloot, vertelde hij mij. Hij was ook sleeppiloot voor zweefvliegtuigen. Dus een man met ervaring”, zegt Peter Herpels.

De Beech Bonanza was een toestel uit de jaren tachtig. “Maar het was altijd stipt naar de controle geweest en de nodige aanpassingen zijn altijd correct uitgevoerd”, zegt Peter Herpels.

Herpels vermoedt dat de piloot een inschattingsfout maakte, tijdens de daling naar het vliegveld van Zwartberg. “Allicht heeft hij tijdens die landing een hoogspanningskabel geraakt. Een onherstelbare fout”, zegt piloot Peter Herpels.

Carlo Bogaerts, die in de buurt van de crash woont, hoorde het ongeval gebeuren: “Ik zat thuis en zag een vliegtuig heel laag voorbij komen. Dan hoorde ik een harde slag en ben ik naar buiten gelopen. Er stonden nog al wat mensen uit de buurt. Je kon de brandstof heel erg ruiken dus we zijn uit de buurt gebleven en hebben de hulpdiensten verwittigd. Dit doet wel heel raar.”

De twee slachtoffers zijn een 61-jarige man uit Moeskroen en een 69-jarige man uit Namen.

Al van 2015 geleden

Het was van 2015 geleden dat zich in ons land een dodelijk ongeval heeft voorgedaan met een sportvliegtuigje. Dat blijkt uit de rapporten van de onderzoekscommisie van de FOD Mobiliteit. Vorig jaar verongelukten wel twee Belgen met hun vliegtuigje in de Franse Alpen.

Twee Waalse amateurpiloten verongelukten vorig jaar toen hun vliegtuigje crashte bij het opstijgen in Megève, in de Franse Alpen. In eigen land gebeurden geen dodelijke ongevallen. In 2015 vielen wel drie doden en 2 gewonden.

2013 was een opvallend triest jaar voor de plezierluchtvaart. Bij verschillende ongevallen vielen toen 19 doden en verschillende gewonden. In Gelbressée, bij Namen, stortte een vliegtuigje neer met tien parachutisten. Er vielen elf doden want ook de piloot overleefde het niet. Bij een ongeval met een Cessna op de luchthaven van Charleroi vielen vijf doden.

Ook 2010 was een zwart jaar met minstens elf doden. Vier Belgische piloten crashten in Frankrijk, een in Italië en zes in eigen land: een ULM in Namen en in het Vlaams-Brabantse Tollembeek. Verder waren er vliegongevallen in Waals-Brabant en Kiewit bij Hasselt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie