Einde verhaal voor brug over Ring

Einde verhaal voor brug over Ring

De brug aan de Henneaulaan is niet stevig genoeg meer om de verbreding van de Ring te doorstaan. Foto: ddl

Vilvoorde / Zaventem -

De brug over de Ring in Zaventem, is versleten en wordt vermoedelijk afgebroken. Dat blijkt uit een controle die is uitgevoerd in het kader van de geplande herinrichting van de Ring rond Brussel. De brug in Vilvoorde lijkt wel nog voldoende sterk.

In 2019 begint het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Ring rond Brussel. De oude infrastructuur is aan een grondige opknapbeurt toe. Sommige delen van de Ring zijn al meer dan 65 jaar oud, de meest recente delen worden al 35 jaar bereden.

De Ring werd ontworpen en gebouwd voor het verkeer van de vorige eeuw, maar de verkeersdruk van vandaag kan hij dus niet meer aan. Dat leidt tot heel wat files en ongevallen, sluipverkeer in de omliggende steden en gemeentes én versnippering van de aangrenzende groengebieden.

Een herinrichting drong zich dus op. De focus daarbij ligt op veiligheid, vlotter verkeer, fietsinfrastructuur en openbaar vervoer.

Extra rijstrook

In het kader van zo’n herinrichting wordt niet alleen de weg zelf vernieuwd, ook veel bruggen en viaducten over de Ring worden aangepakt. De Werkvennootschap, de organisatie van de Vlaamse overheid die grote en complexe mobiliteitsprojecten coördineert, is bezig met een inspectieronde van de 32 bruggen op de Brusselse Ring.

Daarbij zijn heel wat ogen gericht op het viaduct van Vilvoorde, dat ruim veertig jaar oud is. Daar komt immers een extra rijstrook bij, waarna iedere rijrichting wordt opgedeeld in twee delen. Zo komen er twee rijvakken voor doorgaand verkeer en twee voor wie de afritten rond Vilvoorde wil bereiken.

Verstevigingen onderaan

“Aan de hand van enkele boringen hebben we nagegaan of het beton nog voldoende sterk is om de herinrichting te dragen”, zegt Marijn Struyf van De Werkvennootschap. “Definitieve resultaten zijn er nog niet, maar we kunnen wel al zeggen dat het beton sterk genoeg is. Hooguit zullen we enkele verstevigingen moeten plaatsen onderaan het viaduct.”

De brug van de Henneaulaan over de Ring in Zaventem is er slechter aan toe. “Die brug is aan het einde van haar levensduur en moet worden vervangen. Dat is geen verrassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt de staat van de bruggen jaarlijks bij. Het was al langer voorzien om de brug rond deze periode te vernieuwen.”

Geen gevaar

“Dat betekent niet dat er nu enig gevaar is”, beklemtoont Struyf. “De brug kan nog zeker een decennium mee, maar gezien de nakende werken aan de Ring en de staat van de brug zullen we het bouwwerk vermoedelijk platgooien en vervangen. Mogelijk wordt dat zelfs de eerste brug die we zullen aanpakken.”

Met de herinrichting krijgt de Ring over een afstand van 20 kilometer parallelrijbanen voor het plaatselijke verkeer. Met de scheiding van doorgaand en plaatselijk verkeer wordt komaf gemaakt met de gevaarlijke weefbewegingen.

INFO

www.werkenaandering.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio