Dit zijn de topfavorieten in de Ronde van Oman

Dit zijn de topfavorieten in de Ronde van Oman

Een aantal grote namen in de Ronde van Oman: Van Avermaet, Kangert, Nibali en Costa. Foto: Photo News

De negende editie van de Ronde van Oman met start in Nizwa staat voor de deur. De Italiaan Vincenzo Nibali staat als enige ex-winnaar aan de start en is topfavoriet voor de eindzege. Voor onze landgenoot Greg Van Avermaet is Oman traditioneel de laatste koers voor de start van de voorjaarsklassiekers. Hij wil met het oog op die klassiekers zijn conditie op punt stellen, maar gaat ook voluit voor ritwinst.

Na de Ronde van Dubai (van 6 tot en met 10 februari) is het nu de beurt aan de Ronde van Oman. De eerste etappe start dit jaar in Nizwa. Nibali nam in 2016 al eens de zege mee naar huis en start als topfavoriet. Al is het wel moeilijk om in te schatten hoever het staat met het vormpeil van de Italiaan, het is immers zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Met Gorka Izagirre, vorige maand nog zevende in de Tour Down Under, en Giovanni Visconti kan de Haai van Messina alvast rekenen op twee sterke ploegmaats bergop.

De grootste concurrent van Nibali is waarschijnlijk de jonge Miguel Ángel López. Nadat Lopez in de Vuelta twee etappezeges boekte, staat de 24-jarige Colombiaan voor het jaar van de grote doorbraak. De pocketklimmer draagt de bijnaam Superman en heeft het voordeel dat er geen vlakke tijdrit is. Ook hij kan rekenen op een sterke ploeg.

Voor de ploeg van ex-wereldkampioen Rui Costa, UAE Emirates is deze koers een halve thuiswedstrijd. Costa eindigde al eens elfde, vijfde en tweede in het eindklassement. Oman is een wedstrijd die de Portugees dus ligt. De 31-jarige Costa beschikt bovendien over een sterk eindschot, waardoor hij ook in de heuvelachtige etappes mee kan doen om ritwinst.

Ook Merhawi Kudus geldt als uitdager van Nibali. Voor de nog altijd maar 24-jarige Eritreeër is deze editie zijn derde deelname. Vorig jaar viel hij net naast het podium met een vierde plaats. Tot slot is ook Spaans kampioen Jesús Herrada een gevaarlijke concurrent voor de eindzege. Hij trok in 2017 samen met zijn oudere broer José de deur bij Movistar achter zich dicht en verhuisde naar Cofidis. Herrada eindigde eerder dit seizoen al vijfde in de Ronde van Valencia.

In de sprintetappes is het uitkijken naar Alexander Kristoff en Mark Cavendish. Kristoff is met zeven ritzegs recordhouder in Oman. Cavendisch keert na vijf jaar afwezigheid nog eens terug naar Oman. Verder zijn ook Nacer Bouhanni, Magnus Cort Niels en Bryan Coquard van de partij.

Belgen

In Oman zijn er drie etappes op maat van punchers. Olympisch kampioen Greg Van Avermaet heeft dus drie kansen op een ritzege en kan zo vertrouwen tanken met het oog op de voorjaarsklassiekers. Het is voor hem de laatste wedstrijd voor de klassiekers. Bij Quick-Step Floors start Dries Devenyns met ambities voor het algemeen klassement. Devenyns eindigde knap vijfde in het eindklassement van de Tour Down Under en verkeert dus in goede vorm.

De Deen Søren Kragh Andersen is de kopman voor team Sunweb in Oman. Edward Theuns rijdt in dienst van Andersen, maar hoopt op een kans om zich te meten met de andere spurters. Winnaar van vorig jaar, Ben Hermans is er deze keer niet bij. Oman nodigde zijn nieuwe ploeg Israel Cycling Academy niet uit. Oman erkent immers de staat Israël niet.

Corrigeer