Heemkundige wil naam ‘Mercierplein’ behouden: “Uit respect voor dit stuk Russische geschiedenis in onze gemeente”

Heemkundige wil naam ‘Mercierplein’ behouden: “Uit respect voor dit stuk Russische geschiedenis in onze gemeente”

Kardinaal Mercier. Foto: repro zvd

Zelzate -

“Operadiva Rita Gorr mag dan in Klein Rusland zijn geboren en verdient er misschien een straat, maar we zouden de geschiedenis geweld aandoen indien men daarvoor het Kardinaal Mercierplein ‘opoffert’", zegt heemkundige Valère Van de Voorde.

Hij reageert daarmee op de plannen van de gemeente om het plein een nieuwe naam te geven. “Dit plein werd niet zomaar naar kardinaal Mercier (1851-1926) genoemd. De geestelijke heeft zich bijzonder ingezet om de Russen die na de Oktoberrevolutie naar hier zijn gevlucht, te helpen. Hij richtte voor hen een fonds ‘Belgische hulp aan de Russen’ op en zorgde ervoor dat ze hier onderwijs konden volgen, dat ze studiebeurzen kregen en gaf hen een studentenhuis in Leuven.”

“Bovendien hielp Mercier deze Wit-Russen om in Leuven een eigen orthodoxe kerk op te starten. Hij was misschien de eerste in België die zich bezighield met het ongelukkige lot van de Russen die het slachtoffer waren van het bolsjewisme. Aan de kardinaal werd zelfs de titel ‘Vader van de Russische studenten in België’ toebedeeld”, is in de literatuur terug te vinden.”

Het was in de tijd van de opbouw van de wijk in de jaren twintig, dus helemaal niet zo vreemd dat het plein naar kardinaal Désiré Mercier werd genoemd. “Uit respect voor dit stuk Russische geschiedenis in onze gemeente moeten we de naam van dit plein onaangeroerd laten”, stelt Van de Voorde

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio