Stad wendt miljoenenclaim af dankzij deal met fiscus (maar bedrag is lang geen peulschil)

Stad wendt miljoenenclaim af dankzij deal met fiscus (maar bedrag is lang geen peulschil)

Via het autonoom gemeentebedrijf kon Blankenberge 21 procent btw van haar investeringen in de bibliotheek recupereren. Foto: nmi

Blankenberge -

Twee jaar nadat het stadsbestuur van Blankenberge een rechtszaak aanspande tegen de fiscus, gaat het nu toch akkoord met een zogenaamde ‘dading’. In plaats van de vooropgestelde 1,8 miljoen euro, moet Blankenberge nu ‘maar’ 410.000 euro ophoesten.

Het stadsbestuur van Blankenberge en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zijn (bijna) tot een akkoord gekomen in een zaak die twee jaar aansleepte. De BBI vond namelijk dat de stad Blankenberge btw recupereerde van de bibliotheek en eiste maar liefst 1,8 miljoen euro terug. Een eis waar het stadsbestuur niet mee akkoord ging. Ze spanden een rechtszaak aan, maar binden nu toch in.

Met een dading van ‘maar’ 410.000 euro lijkt de zaak nu wel beklonken. “We konden ons been blijven stijfhouden en ons verder blauw betalen aan juridische bijstand, ofwel eieren voor ons geld kiezen”, spreekt schepen Daphné Dumery (N-VA), voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Blankenberge (AGB) van een “goeie zaak”.

Bibliotheek omgebouwd

De bal ging aan het rollen toen de BBI stelde dat de stad onterecht 21 procent btw recupereerde van haar investeringen in de bibliotheek. Die gebeurden namelijk via het autonoom gemeentebedrijf. De vroegere middelbare school werd omgebouwd tot een bibliotheek. “Eén van de voordelen daarvan is dat de btw op de verbouwkostprijs werd teruggekregen”, zei Dumery daar eerder al over. “Daarover was een schriftelijk akkoord tussen de fiscus en het AGB.”

Maar ondanks dat akkoord eiste de BBI jaren later toch 1,8 miljoen euro aan btw terug. Het stadsbestuur ging daar niet mee akkoord omdat zij vinden dat het AGB haar bibliotheek als een privéonderneming uitbaat en daarom ook recht heeft op de terugbetaling van die btw. Ze spanden een rechtszaak aan en lieten weten dat onderhandelen met de BBI geen optie was.

Advocatenkosten

Maar twee jaar later is het toch tot onderhandelingen gekomen. Daarvoor moest het stadsbestuur eerder al beslissen om de Openbare Bibliotheek uit de werking van het AGB te halen. Pas dan zou de BBI bereid geweest zijn om te luisteren. De Raad van Bestuur van het AGB kwam gisteren bijeen en daar werd beslist om in te gaan op het voorstel van de BBI. Dat betekent dat de stad bereid is om 411.000 euro terug te storten.

Volgens Dumery is dit - gezien de huidige context - een logische beslissing. De advocatenkosten in de zaak liepen namelijk al op tot meer dan 600.000 euro. “We zijn er nog altijd van overtuigd dat we de zaak op zich wel konden winnen”, zegt ze. “Maar we hebben hier in mijn ogen als een goede bestuurder gehandeld. Die advocatenkosten worden betaald met belastinggeld. En op den duur lopen die bijna even hoog op als de claim. Dus hebben wij onze principes even laten varen om de kosten voor de belastingbetaler te drukken. Als we de uiteindelijke rekensom maken, heeft Blankenberge op zich zelfs een positief saldo aan de bibliotheek overgehouden. Want die bracht uiteraard ook geld in het laatje.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees