Voor internationale top van veldrijden moet u in oktober voor het eerst hier zijn

Medeorganisator Bart Nonneman kan wat hulp gebruiken van collega Bram De Brauwer en schepen Van Doorslaer om de Mont Henri op te geraken. Foto: ies

Lokeren -

Op zaterdag 13 oktober, daags voor de gemeenteraadsverkiezingen, worden de internationale veldrittoppers voor het eerst in de geschiedenis in Lokeren verwacht. De derde editie van de Rapencross staat voor het eerst op de internationale kalender.

Omdat de organisatoren van de Polderscross in Kruibeke naast hun Belgisch kampioenschap geen tweede wedstrijd willen organiseren in het dorp, verhuist de wedstrijd naar het Park Ter Beuken in Lokeren. Daar werd de voorbije twee jaar al een B-cross gereden.

“Maar het was van bij het begin onze ambitie om hier ook de echte profs aan het werk te kunnen zien. Nu is het dus eindelijk zover”, aldus schepen van Sport Jerome Van Doorslaer (Open VLD) en zijn partijgenoot Bram De Brauwer die zelf ook de wedstrijd mee organiseert. De Rapencross wordt op zaterdag 13 oktober gereden en past in de reeks ‘Brico-crossen’ waartoe ook Bredene, Maldegem, Hulst en Geraardsbergen behoren. “Daardoor zijn we verzekerd van rechtstreekse uitzending op VTM, wat onze stad toch weer een beetje meer op de wielerkaart zet”, gaat Van Doorslaer verder.

Parkeren bij Sporting

“Oorspronkelijk wilden we start en aankomst zetten op de plaats waar vroeger de Omloop Het Nieuwsblad aankwam. Maar dat bleek niet mogelijk. Dus verhuizen we naar de Groendreef. De renners gaan via een te bouwen brug over de muur het Park Ter Beuken in en verlaten het park dan weer langs het domein van de Villa Geurts. We hebben in het verleden van een aantal ‘routiniers’ uit de veldritwereld al vaak complimenten gekregen over het parcours. Dat willen we nu ook opnieuw realiseren. Op het beachvolleyterrein hebben we een zandbak, de Mont Henri is een echte kuitenbijter en de materiaalpost komt tussen de bomen naast de vijver”, licht De Brauwer toe.

“We proberen met Sporting Lokeren af te spreken om op die dag geen thuiswedstrijd te plannen zodat we over hun parkings kunnen beschikken. Want we verwachten toch wel wat volk. Onze wedstrijd valt daags voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vrijwel iedereen is dus thuis.”

Naast de ‘echte’ crossers is het ook de bedoeling om opnieuw een ‘doe-het-zelf-cross’ voor recreanten in het programma in te passen. Lokeraar Bart Nonneman lanceerde dit initiatief al dit seizoen en het bleek een succes. Ook over een jeugdinitiatie 's ochtends wordt nagedacht.

“Voorlopig werd deze datum ons maar eenmalig toegekend, maar we willen er zo'n succes van maken dat Lokeren een vaste plaats krijgt op de kalender. Ik denk dat we al bewezen hebben dat we er klaar voor zijn”, besluit De Brauwer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio