“Zo trots om dit de wereld te laten”

Belgische schaatser is niet alleen: atleten die zich hebben geout als homo schrijven geschiedenis op Winterspelen

Belgische schaatser is niet alleen: atleten die zich hebben geout als homo schrijven geschiedenis op Winterspelen

Foto: instagram

De Belgische kunstschaatser Jorik Hendrickx heeft zich openlijk geout als holebi: “Ja, ik ben out én proud.” Maar hij is lang niet de enige op de Winterspelen in Pyeongchang. Meer zelfs: atleten die zich hebben geout als homo schreven er al geschiedenis.

LEES OOK: De moedige coming-out van Belgiës beste kunstschaatser Jorik Hendrickx: “Natuurlijk ben ik gepest en uitgelachen”

 

Uiteraard zijn er al sinds het ontstaan van de Olympische Spelen homoseksuele en lesbische atleten succesvol geweest op het allerhoogste niveau. Maar atleten die zich openlijk hebben geout nog voor hun deelname is een ander verhaal. In dat opzicht zijn de huidige Winterspelen in Pyeongchang een mijlpaal.

 

Er zouden volgens “outsports” in Zuid-Korea in totaal 14 LGBTQ-atleten in actie komen, waarbij LGBTQ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Queer/Questioning.

Eerst was er de Amerikaan Adam Rippon die als eerste openlijk geoute homo een medaille behaalde op de Olympische Winterspelen door brons te winnen in het kunstschaatsen. En even later pakte de Canadees Eric Radford goud met zijn partner Meagan Duhamel.

Berichten over geaardheid

Er is onenigheid over het feit dat er bericht wordt over de geaardheid van de atleten. Tegenstanders vinden dat die geaardheid er niet toe doet, voorstanders zeggen dan weer dat het anderen alleen maar kan inspireren en in de toekomst geaardheid zo geen obstakel meer zal zijn om deel te nemen aan internationale sportevenementen.

Hoe dan ook: Rippon en Radford beseffen zelf ten volle de betekenis van hun medailles en poseerden samen voor een foto: “Zo trots om deze medailles te dragen en de wereld te laten zien wat we kunnen!”, zette Radford bij zijn Instagram-bericht.

 

 

14 LGBTQ-atleten in Pyeongchang is een verdubbeling in vergelijking met de vorige Winterspelen in Sotsji. Aan de Olympische Zomerspelen van 2016 nam een recordaantal van 41 LGBTQ-atleten deel.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.