‘Vlinders’ (maar niet in je buik)

‘Vlinders’ (maar niet in je buik)

Laurian Parmentier Foto: LEZ

Zulte - Pasar Zulte nodigt Laurian Parmentier uit naar het Moerbeekzaaltje van het OCMW in de Kapellestraat in Zulte op vrijdagavond 16 februari. Entomoloog en Zultenaar Parmentier weet alles over vlinders, degene die rondfladderen in de tuin dan wel te verstaan.

Eric Verstaen van Pasar Zulte: ‘Vele vlinders zijn geliefd vanwege hun bonte kleuren en worden beschouwd als onschuldige diertjes, omdat ze niet kunnen steken of bijten. Ze spelen een rol in verschillende culturen en zijn een veelgebruikt onderwerp in de kunst. Vlinders hebben vaak een karakteristieke fladderende vlucht en sterk uiteenlopende vleugelkleuren. Omdat het lichaam gemakkelijk te conserveren is en de kleuren hierbij niet verloren gaan, worden vlinders al sinds lange tijd over de gehele wereld verzameld.’

Met hun grote verscheidenheid en gevarieerde ecologie zijn vlinders ook waardevolle indicatoren van de kwaliteit van ons leefmilieu. Vlinders spelen daarnaast ook een rol in het dagelijks taalgebruik en worden gebruikt als metafoor in citaten, ze duiken op in verschillende spreekwoorden en gezegdes zoals:  

  • Lasteraars zijn nachtvlinders: zij houden van de duisternis en zwermen om het licht. 
  • Er zijn veel vlinders die ontkennen eerst rups te zijn geweest. 
  • Vlinders in de buik hebben .
  • Spreekwoorden zijn als vlinders: sommige worden gevangen, andere vliegen weg. 
  • De mot in de maag hebben. 
  • De mot zit erin

Laurian Parmentier

Entomoloog Laurian Parmentier is bio-ingenieur en onderzoeker aan de Gentse Universiteit. Hij is een gewaardeerd en internationaal erkend vlinderspecialist. Hij was o.a. verantwoordelijk voor de wetenschappelijke ondersteuning bij het opstarten van de vlindertuin in Knokke. Laurian is geboren en getogen in Zulte en woont er nog altijd.

Hij vertelt heel wat wetenswaardigheden over die fladderende beestjes. Zo kom je er alles te  weten over het hoe en waarom wij vlinders moeten beschermen, over hun overlevingskansen, hun nut en de eventuele schade die ze aanrichten. Tenslotte leer je ook hoe je vlinders naar jullie tuin kunt lokken.

Praktisch

Wanneer: vrijdagavond 16 februari 2018 om 19.30 u

Waar: OCMW zaaltje, Moerbeekpark 26, Zulte

Toegang: €4

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio