De halfpipe induiken: dat is gigantische hoogtes halen, aartsmoeilijke tricks doen… én muziek in je oren knallen

De halfpipe induiken: dat is gigantische hoogtes halen, aartsmoeilijke tricks doen… én muziek in je oren knallen

Shaun White in de halfpipe in Pyeongchang. Foto: AP

Seppe Smits kennen we van de slopestyle maar er zijn nog andere spectaculaire olympische snowboarddisciplines, zoals de Big Air en de halfpipe. In die laatste competitie stonden dinsdag de kwalificaties op het programma met onder andere legende Shaun White. En daar is muziek luisteren tijdens een run doodnormaal.

Chloe Kim (17) bewees met deze hilarische tweet tussen haar tweede en derde run in de finale van de halfpipe bij de vrouwen al dat snowboarders over stalen zenuwen beschikken. Olympisch finalist en wereldkampioen bij de mannen Scotty James deed ook zijn duit in het zakje. Tegenover BBC gaf hij tekst en uitleg bij... zijn muziekkeuze tijdens zijn runs in de kwalificaties.

“Bij mijn laatste run was ik naar AC/DC aan het luisteren, daarvoor had ik Creedence Clearwater opstaan”, aldus James. “Het hangt echt van mijn gevoel af. Soms luister ik naar rapmuziek. Maar ik zit wat in de periode van de rockmuziek uit de jaren 70, dus start ik daarmee. Al hoor ik waarschijnlijk alleen de eerste vijf seconden. Daarna ga ik in tunnelvisie en hoor ik niets buiten mezelf die praat.”

Tweevoudig olympisch kampioen Shaun White bevestigt dat muziek een rol speelt voor, tijdens en na wedstrijden. Ook niet abnormaal voor een man die sinds 2012 lid is van de rockgroep Bad Things. “Mijn songs tijdens trainingen veranderen regelmatig”, aldus de 31-jarige Amerikaan. “Maar als ik goed train, zal ik tijdens een wedstrijd datzelfde liedje van toen opzetten. Dat is voor mij een voorteken. Maar als ik het er dan weer slecht vanaf breng, wis ik de song uit mijn playlist.”

“Welke liedjes speel ik nu vaak? Ain’t No Rest for the Wicked van Cage the Elephants, Boys Are Back In Town van Thin Lizzy - dat speelde ik eens toen ik echt een geweldige wedstrijd had - en Love Is The Drug van Roxy Music. Of ik bijgelovig ben? Ja dus… Mijn moeder was heel bijgelovig, begon echt vreemde dingen te doen en vertelde me er dan over. Ik ben er dus mee opgegroeid!”

De halfpipe induiken: dat is gigantische hoogtes halen, aartsmoeilijke tricks doen… én muziek in je oren knallen
Jamie Anderson. Foto: Photo News

Ook bij de vrouwen

Ook olympische kampioene in de slopestyle Jamie Anderson luistert naar muziek voor ze de sneeuwpiste opgaat. “Muziek is kracht. Ik hou ervan”, zei ze naar haar triomf. Die werd echter ontsierd door hevig windvlagen tijdens de wedstrijd. Hoe bleef ze kalm? Door te luisteren naar de rapmuziek van Dr. Dre. Vooral diens album Chronic 2001 kent de 27-jarige Amerikaanse helemaal vanbuiten.

En dan was er ook nog Emily Arthur. De amper 18-jarige Australische plaatste zich voor de finale in de halfpipecompetitie en werd daarin elfde. Ze maakte zich echter onsterfelijk tijdens de kwalificaties door een dansje te doen vooraleer ze de halfpipe indook. “Je voelt de muziek gewoon door je lichaam van. Wat er dan gebeurt, gebeurt”, reageerde ze na haar run.

Corrigeer