Historische UGent-vrouwen krijgen eigen straten

Gent / Zwijnaarde -

Bertha De Vriese, de eerste vrouwelijke arts ooit die afstudeerde aan de UGent, en Marthe Versichelen, de eerste vrouwelijke hoogleraar in Gent, krijgen een straat naar zich vernoemd.

Twee powervrouwen uit de geschiedenis van de Gentse universiteit krijgen binnenkort een straat naar zich genoemd: Bertha De Vriese en Marthe Versichelen. Het stadsbestuur heeft daarvoor de administratieve procedure in gang gezet.

Tech Lane Ghent

De Bertha De Vriesestraat en Marthe Versichelenstraat zullen op het Eilandje in Zwijnaarde worden ingehuldigd. Daar verrijst de komende jaren een nieuw bedrijventerrein, Tech Lane Ghent, waarbij enkele nieuwe straten horen. De Stad klopte voor inspiratie aan bij de UGent.

Bertha De Vriese (1877-1958) was de eerste vrouw die afstudeerde aan de Gentse universiteit als doctor in de geneeskunde en de eerste vrouwelijke onderzoekster aan de universiteit. Ze werd geboren op de Coupure en schreef zich op haar zestiende al in aan de unief. In 1900 behaalde ze met grootste onderscheiding het diploma van doctor in de genees-, heel- en verloskunde, als eerste vrouw ooit. Naar haar is een studentenhome in de De Pintelaan genoemd.

Marthe Versichelen (1917-2015) was de eerste vrouw aan de universiteit van Gent die erin slaagde om door te stoten tot het gewoon hoogleraarschap, in 1965 bij de sociologie. Ze bleef aan tot 1984.

Op het Eilandje krijgt ook Jozef Schell een eigen straat, een pionier van de moderne biotechnologie aan de Gentse unief. Hij stond mee aan de basis van de techniek voor het genetisch manipuleren van planten.

De straatnamen doorlopen de komende maanden nog een administratieve procedure. Tegen mei zouden ze officieel moeten zijn ingevoerd, zodat het eerste bedrijf zich kan vestigen op het Eilandje.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio