Gents-Israëlische (38) breekt een lans voor smartphone- en Instagramfotografie

“Schandalig dat sommige Gentenaars de Bourgoyen niet weten liggen”

Elf jaar geleden trok ze vanuit haar thuisland Israël op reis naar India. Ze vond er de liefde en werd een Gentse. Mét een fototoestel. Maar dat hoeft niet altijd haar professionele Nikon te zijn. “Als ik het moment zie, wil ik het vastleggen. Dan kom je met de smartphone en Instagram al een heel eind.”

De Gentenaar laat deze maand de Gentse hobbyfotograaf aan het woord, de vele 'flitsers' die van Gent hun muze en model hebben gemaakt. Zij tonen u hun Gent. Want stuk voor stuk zien ze onze stad anders.

Liroz Haim (38) werkt in het Design museum in de Jan Breydelstraat. “Op het secretariaat, maar het is toch een creatieve omgeving. Ik denk niet dat die plek me ideeën geeft voor mijn fotografie maar ik voel me er heel goed. Misschien vertaalt dat gevoel zich in mijn beelden.”

De liefde waarvoor ze naar Gent kwam, is er intussen niet meer. “Maar sinds die breuk ben ik meer foto’s beginnen te maken. Ik wilde meer tijd voor mezelf. Wandelen, nadenken … dat soort dingen. Zo ontdekte ik de Bourgoyen, een natuur­gebied op minder dan vijf kilometer van mijn huis. Ik vind het er fantastisch. De natuur leeft er. Telkens wanneer ik er kom, zijn de kleuren anders.”

“Mensen die mijn foto’s zien, vragen me soms waar ik ze heb gemaakt. Gek, toch? Dat zijn dan Gentenaars. Ik vind het schandalig dat sommigen de Bourgoyen nog altijd niet weten liggen. Zo mooi.”

De Israëlische is al enkele jaren weer vrijgezel. Maar terugkeren naar Israël is niet aan de orde. Ze is – we snappen dat – verliefd geworden op Gent. “Ik ben hier zo graag”, zegt ze. Dat blijkt ook uit haar portfolio. “Ik maak heel veel foto’s in de stad. In de Bourgoyen heb ik professioneel materiaal bij me, in de stad meestal niet. Als ik een mooi moment zie, wil ik het vastleggen. Dan is er geen tijd om thuis mijn toestel op te halen. Dus red ik me met mijn smartphone.”

Of dat niet minderwaardig is? “Misschien moeten we daar eens mee ophouden. Uiter­aard krijg je niet hetzelfde resultaat. Maar de kwaliteit is tegenwoordig prima. En een mooi moment wacht niet op een fototoestel.”

Haar iPhone-beelden bewerkt ze met Instagram. “Is dat valsspelen? Ik vind van niet. Het hoort bij de fotografie van onze moderne tijd. Fotoshoppen doe ik niet, ik kan dat zelfs niet. Met Instagram leg ik hoogstens wat accenten of heel af en toe een filtertje. Zo ging het toch altijd? In de donkere kamer hadden fotografen destijds ook manieren om hun foto’s een speciale touch te geven.”

Haim studeerde in Gent fotografie bij Kisp, in avondonderwijs. “Ik heb mijn diploma niet gehaald. De jury vond mijn portfolio als eindwerk niet mooi. Tja. Maar ik wil dat absoluut nog afwerken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio