Vlaams Belang wil maximum 10 procent niet-Belgen in sociale woningen

Vlaams Belang wil maximum 10 procent niet-Belgen in sociale woningen

Foto: BELGA

Vlaams Belang wil een maximum tien procent niet-Belgen in de sociale woningen in ons land. Dat is het opvallendste voorstel uit een nieuwe campagne “Een hart voor onze mensen” waarmee de partij volop de sociale kaart wil trekken. Voorzitter Tom Van Grieken en Vlaams parlementslid Guy D’haeseleer stelden de campagne dinsdag voor op het partijhoofdkwartier in Brussel.

Vlaams Belang trekt binnenkort de boer op met de nieuwe campagne “Een hart voor onze mensen”. Kernboodschap: de Vlaming is er economisch en financieel slecht aan toe omdat de sociale zekerheid wordt ondermijnd door het “de facto open grenzen-beleid van N-VA” en moet beschermd worden, legt voorzitter Tom Van Grieken uit. De sociale zekerheid moet worden voorbehouden voor wie bijdraagt en werkt, en België moet stoppen met “het OCMW van de wereld zijn”.

Dat 90 procent van de sociale woningen moeten voorbehouden worden voor Belgen, is het meest opvallende voorstel. “We zien dat Vlamingen die misschien eena achtste van een huis of bouwgrond hebben geërfd, uit hun sociale woning worden gezet, maar voor Turken en Marokkanen die bezit hebben in hun thuisland geldt dat niet. Dat stoot toch tegen de borst?”, zegt Van Grieken. “Als Turkije, Marokko en andere Noord-Afrikaanse overheden niet meewerken met de onze en geen gegevens vrijgeven over het bezit van hun onderdanen in hun thuisland, dan moeten we de toewijzing van sociale woningen aan die mensen maar opschorten”, stelt hij.

Kostprijs

De partij werkte verder nog een arsenaal ideeën uit. Daarvoor berekende ze eerst de kostprijs van de migratie: 7,2 miljard euro per jaar, “een erg voorzichtige schatting”, benadrukt Van Grieken, die de federale regering oproept om zelf eens de berekening te maken. De Vlaams Belang-schatting is gebaseerd op cijfers van onder meer de Antwerpse Universiteit, het VBO, parlementaire vragen en zelfs Unia. “Dit is geen pur sang Vlaams Belang-praat”, benadrukt de voorzitter.

Die 7,2 miljard kan volgens de Vlaams Belangers veel beter besteed worden. Door middel van een volledige immigratiestop uit moslimlanden, een actieve opsporing van illegalen en strengere inburgeringsproeven, moet geld vrijkomen om onder meer de pensioenen op te trekken, het kindergeld te verhogen en de rusthuisfactuur te drukken. Concreet kan het pensioen van de Vlaming elke maand met 150 euro omhoog, kan er een maximumfactuur van 1.200 euro komen in rusthuizen en kunnen de tarieven voor kinderopvang met 30 procent naar omlaag.

Sociale zekerheid

Ook het idee van een aparte sociale zekerheid voor allochtonen wordt opnieuw van stal gehaald. Niet-Belgen moeten eerst zeven jaar in ons land verblijven en minstens drie jaar gewerkt hebben om toegang te krijgen tot de sociale zekerheid. Vlaams Belang haalt de mosterd daarvoor in Denemarken.

“We kunnen van Vlaanderen het Zwitserland aan de Noordzee maken als we het geld dat we nu in de bodemloze put van migratie stoppen, investeren om een antwoord te bieden op de terechte vragen van onze mensen”, zegt D’haeseleer. Dat Europa misschien niet staat te springen voor enkele van de voorstellen, deert de partij niet. “Wij lopen altijd aan het handje van de EU, maar waarom? Ik stel alleen maar vast dat Hongarije en Polen geen migratieprobleem hebben. Als we daarvoor wat heilige huisjes moeten slopen, dan is dat maar zo”, besluit hij.

Corrigeer

NIEUWS