“Crash van Russisch passagiersvliegtuig was schuld van piloot”

“Crash van Russisch passagiersvliegtuig was schuld van piloot”

Foto: AP

De crash van een Russisch passagiersvliegtuig nabij Moskou, waarbij alle 71 inzittenden om het leven kwamen, is de schuld van de piloot. Dat hebben onderzoekers vastgesteld.

Het vliegtuig van de Russische maatschappij Saratov Airlines verdween zondag enkele minuten na het opstijgen vanop de Moskouse luchthaven Domodedovo van de radar. Het was op weg naar de stad Orsk, nabij de grens met Kazachstan, en had 71 mensen aan boord. Niemand overleefde de crash.

Volgens de onderzoekers was er sprake van ijsvorming in de pitotbuis, waarmee de snelheid van een gas- of vloeistofstroom wordt gemeten. De sonde zou onvoldoende opgewarmd zijn. Bij de vijftien meest recente vluchten van het passagiersvliegtuig die door de zwarte dozen werden geregistreerd, waren de buizen wel opgewarmd, aldus de onderzoekers van het Interstatelijk luchtvaartcomité in hun mededeling. De piloot moet het in dit geval vergeten zijn.

De pitotbuizen laten piloten toe de de snelheid van hun toestel te controleren. Indien de buizen worden aangetast door ijs of vuiligheid, kan die snelheid fout weergegeven worden, wat ertoe kan leiden dat het vliegtuig van zijn koers afwijkt als het te traag vliegt, of beschadigd wordt als het te snel vliegt.

Na de crash van een Airbus 330 van Air France tussen Parijs en Rio de Janeiro in 2009 werd ook al naar de pitotbuizen verwezen als de oorzaak van de ramp. Toen kwamen de 228 inzittenden van het toestel om het leven.

LEES MEER. Russische onderzoekers: passagiersvliegtuig ontplofte pas na crash

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees