VN vrezen nieuwe massale terugkeer van Afghaanse vluchtelingen uit Pakistan

VN vrezen nieuwe massale terugkeer van Afghaanse vluchtelingen uit Pakistan

Foto: AFP

De Verenigde Naties vrezen dat Afghaanse vluchtelingen in 2018 opnieuw massaal terugkeren vanuit Pakistan naar hun door oorlog verscheurde land.

Het plaatsvervangende hoofd van de VN-missie UNAMA in Afghanistan, de Brit Toby Lanzer, verklaarde dinsdag dat de VN de geplande cijfers al van 300.000 naar 700.000 heeft bijgesteld. Ook in 2016 waren onder scherpe internationale kritiek in een van de grootste migratiebewegingen ter wereld rond een miljoen Afghanen deels gedwongen naar Afghanistan teruggekeerd. Daar controleert of beïnvloedt de radicaal-islamitische taliban weer minstens 13 procent van het land en wordt in 30 procent van Afghanistan gevochten.

Afghanistan en de internationale gemeenschap waren toen niet voorbereid op de massale terugkeer. Honderdduizenden van de teruggekeerde vluchtelingen leven in erbarmelijke omstandigheden in kampen of gastgemeenschappen. Een nieuwe migratiegolf zou de grote groep van binnenlandse vluchtelingen doen aanzwellen, die door humanitaire hulpverleners als de “meest kwetsbare Afghanen” worden genoemd. De oorlog heeft in 2016 rond de 660.000 mensen dakloos gemaakt en in 2017 kwamen er nog eens 450.000 bij. Humanitaire en ontwikkelingshelpers bereiden zich samen met de Amerikaanse ambassade al op de terugkeer voor, zei Lanzer. De Verenigde Staten zijn de grootste donor in het land.

Aanleiding voor de gevreesde massamigratie is vooral de snel verslechterende relatie van Pakistan met Afghanistan en de VS. Die beschuldigen Pakistan ervan de taliban te steunen en zo de inspaninngen voor de wederopbouw in Afghanistan te ondermijnen. De VS hadden recentelijk nog meer dan een miljard dollar aan militaire hulp voor Pakistan geannuleerd. In zijn eerste tweet van 2018 haalde de Amerikaanse president Donald Trump dan nog eens fors uit naar Pakistan, dat “ons niets dan leugens en bedrog heeft gegeven”. Dat was een druppel te veel voor Islamabad. Kort daarop besliste de Pakistaanse regering “verrassend” de verblijfsvergunning voor Afghaanse vluchtelingen nog maar met een maand te verlengen, tot ten laatste eind maart.

In 2016 had massale intimidatie van Afghaanse vluchtelingen door enkele provinciebesturen bijgedragen tot de massamigratie. Een westerse migratie-expert in Islamabad zei dat de voorbije weken voor het eerst sinds 2016 weer dergelijke incidenten de kop opsteken.

Pakistan heeft sinds de Afghaanse oorlogen van de jaren tachtig en negentig miljoenen Afghanen opgevangen. Momenteel verblijven nog rond de 1,4 miljoen officieel als vluchtelingen geregistreerde Afghanen in Pakistan, naast 800.000 met een zogeheten ACC-registratie (Afghan Citizen Card) en tot 200.000 “ongedocumenteerde” Afghanen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees