Regering hervat repatriëringen naar Soedan: eerste Soedanees vanochtend uitgewezen

Regering hervat repatriëringen naar Soedan: eerste Soedanees vanochtend uitgewezen

Foto: Photo News

De repatriëringen naar Soedan zijn vanochtend officieel hervat. Er is dinsdagochtend opnieuw een Soedanees uit België gerepatrieerd naar Soedan. Dat heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bevestigd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet eerder al weten dat de regering de uitwijzingen zou hervatten.

Het gaat om de eerste uitwijzing sinds de publicatie van het veelbesproken Soedan-rapport vorige week vrijdag. De repatriëring van uitgewezen Soedanezen was door de federale regering opgeschort na een rapport van het Tahrir-instituut met foltergetuigenissen van Soedanezen. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) moest die getuigenissen onder de loep nemen.

Het CGVS-rapport over Soedan werd vrijdag afgeleverd en het CGVS concludeerde dat de folteringen niet bewezen konden worden, maar dat er ook niet met zekerheid gezegd kon worden dat ze niet hadden plaatsgevonden. Het CGVS maakte ook kanttekeningen bij de betrouwbaarheid van de drie belangrijkste getuigenissen.

Opgelucht

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toonde zich opgelucht en kondigde meteen aan dat de repatriëringen naar Soedan snel zouden hervat worden.

Er was dinsdag dan ook een eerste gedwongen uitwijzing gepland. Ook nog een tweede, maar die tweede persoon heeft zich verzet tegen zijn repatriëring.

LEES OOK. Francken opgelucht over Soedanrapport “na zware woorden en zware beschuldigingen aan mijn adres”

“Deze ochtend stond een terugkeer van twee Soedanese mannen gepland”, vertelt Geert De Vylder van Dienst Vreemdelingenzaken. “Het gaat om twee mannen die geen asiel hadden aangevraagd. Ze zaten vast in een gesloten centrum in afwachting van hun terugkeer. Een van hen is effectief vertrokken met de vlucht van 11.15 uur naar Khartoum - zonder politiebegeleiding. De andere man weigerde en werd nog niet uitgewezen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees