De Gentenaar laat deze maand de Gentse hobbyfotograaf aan het woord, de vele 'flitsers' die van Gent hun muze en model hebben gemaakt. Zij tonen u hun Gent. Want stuk voor stuk zien ze onze stad anders.

Een fotografenoog heb je of heb je niet. Daarvan is Thomas Janssens overtuigd. “Als kind van twaalf maakte ik al foto’s met mijn kleine Olympus-toestel. Achteraf toonde ik die aan de mensen. Ik had dingen gezien die zij niet hadden gezien.”

Zijn toestel is nu meer dan 45 jaar oud en intussen is ­Canon zijn lijfmerk geworden. Zijn camera is een van zijn beste vrienden.

“Ik werk bij de sociale woonmaatschappij WoninGent. Ik ben veel op pad. Mijn fototoestel ligt altijd naast me in de auto. Als ik in een appartementsgebouw ben en ik zie daar iets, dan ga ik meteen naar de auto om mijn toestel te halen. Ik móét dan een foto maken.”

Bergen en de stad

Thomas Janssens werkt, zoals de meeste fotografen, digitaal, maar toch voelt hij zich een analoge fotograaf. “Vroeger moest je filmrolletjes kopen en laten ontwikkelen. Dat was duur, dus moest je foto het liefst van de eerste keer goed zijn. Ik werk nu nog zo. Ik ben niet zo iemand die tachtig foto’s maakt van dezelfde scène. Ik probeer handmatig mijn toestel en lens zo goed mogelijk af te stellen en dan wil ik het liefst in één keer het beeld hebben dat ik had vooropgesteld. Als dat lukt, kan ik daar oprecht gelukkig van worden.

Als Thomas Janssens met vakantie gaat, is het meestal richting de bergen. “Ik hou van natuurfotografie en van de rust van de bergen. Het is een mooi contrast met de drukte van de stad, mijn ander favoriete onderwerp.”

“Maar ik probeer Gent ánders te zien dan de toerist. Ik ga op zoek naar opvallende invalshoeken. Ik wil dat de mensen zich afvragen: vanuit welke plek is díé foto gemaakt?”

Op de foto’s van Thomas Janssens zie je weinig mensen. “Ik hou van de stijl van Michiel Hendryckx. Ook bij hem is de persoon niet het belangrijkste. Mensen mogen op de foto, maar enkel als ze echt nodig zijn.

“Als ik merk dat Gent ánders is dan normaal, dan trek ik op pad. Een opvallende roze lucht in de vooravond, een kletterend onweer met bliksemschichten: dat wil ik niet missen.”

Janssens publiceerde onlangs een boek met zijn beste Gentse foto’s. “Ik heb moeten selecteren uit duizenden beelden”, zegt hij. “Dan besef je pas hoe vaak je met dat toestel in de hand door Gent hebt gelopen.”

INFO

Thomas Janssens, ‘Gent Anders Bekeken’, Snoecks Publishers, 192 blz., 20 euro

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio