Gentse Uruguayaan Martin Corlazzoli (37) moest foto’s maken voor het werk en vond zo zijn passie

“Ik was meteen verliefd op de sfeer die in Gent hangt”

Vijf jaar geleden kreeg Martin ­Corlazzoli (37) voor het eerst een fototoestel in zijn handen geduwd. Vandaag vraagt Canon, producent van fototoestellen, of het zijn timelapse mag gebruiken. “Ik ben verliefd op de sfeer die in Gent hangt”, zegt Corlazzoli.

De Gentenaar laat deze maand de Gentse hobbyfotograaf aan het woord, de vele 'flitsers' die van Gent hun muze en model hebben gemaakt. Zij tonen u hun Gent. Want stuk voor stuk zien ze onze stad anders.

Martin Corlazzoli was negen jaar toen zijn ouders naar België verhuisden en 24 toen hij Leuven voor Gent ruilde. “Ik was meteen verliefd op de sfeer die hier hangt”, zegt de digital manager bij platenlabel NEWS. Het was trouwens beroepshalve dat hij voor het eerst een fototoestel gebruikte.

“Ik ben de tourmanager van de dj Dr. Lektroluv en ik moest foto’s maken van zijn shows. In donkere clubs werken de automatische instellingen van een fototoestel niet goed, dus moest ik uitzoeken hoe ik goede beelden kon maken.”

Het licht van de zon

In plaats van een opleiding fotografie te volgen, keek Corlazzoli uren naar instructievideo’s op YouTube en nam hij steeds zijn fototoestel mee als hij de deur uitging. Na verloop van tijd merkte de geboren Uruguayaan niet alleen dat hij erg van fotograferen houdt, maar ook dat hij er goed in is.

Zijn foto’s en time­lapse (een reeks foto’s achter elkaar geplakt zodat ze een ­video lijken) worden gebruikt door verschillende organisaties, zoals recentelijk door het Lichtfestival. Fototoestellen­producent Canon vroeg zelfs of het zijn beelden mag gebruiken.

Wat maakt de beelden van Corlazzoli zo bijzonder? Vooral de warmte valt op. “Ik hou van de opgaande en ondergaande zon. Zeker aan Portus Ganda, waar ik woon, ­levert dat prachtige foto’s op. Maar ik rij er evengoed om 4 uur ’s ochtends voor naar zee. Het dagelijkse schouwspel van de zon is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar ik blijf het elke dag prachtig vinden. Een paar zonnestralen zijn voor mij al voldoende om mijn camera boven te halen. Maar ik fotografeer bijvoorbeeld ook graag kinderen die op straat spelen, of straatmuzikanten.”

Van fotografie zijn beroep maken, is geen droom van Corlazzoli. Het moet een passie blijven, zegt hij. Andere dromen heeft hij wel nog. “Ik ben bezig een bestelwagen om te bouwen. Ik ga door heel Europa reizen om foto’s te maken. Ik wil ook graag meer foto’s maken voor de Stad (hij werkte al voor o.a. Visit Gent en MIAT, nvdr.). Van verschillende monumenten timelapses ­maken, lijkt me een goed idee.”

www.instagram.com/corlazzzoli

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio