De Gentenaar laat deze maand de Gentse hobbyfotograaf aan het woord, de vele 'flitsers' die van Gent hun muze en model hebben gemaakt. Zij tonen u hun Gent. Want stuk voor stuk zien ze onze stad anders.

“Mijn fototoestel en ik: we zijn al ons hele leven onafscheidelijk. Eerst gebruikte ik het toestel van mijn vader, een Voigtländer zoals driekwart van de Vlamingen toen hadden. Ik maakte klassieke beeldjes: mensen, landschappen … Ik herinner me nog hoe blij ik was wanneer ik een regenboog zag en er een foto van kon nemen.”

En toen werd fotograferen een passie in plaats van een hobby. “Mijn vriendin is architecte en geeft les. Ze heeft een oog voor mooie dingen. Zij vond dat ik meer moest doen. Ze zag dat ik talent had.”

De partner van Herman Van Laere geeft les aan LUCA School of Arts, een katholieke hogeschool geassocieerd met de KU Leuven, en hij is er nu student.

“Ik vind het fantastisch. Ze maken daar het schoonste in de mensen wakker. De opleiding fotokunst is een openbaring. Door naar me te luisteren en naar mijn werk te kijken, maken ze me beter. De leerkrachten proberen ons niet in sjablonen te duwen. We zitten met tien in ons jaar en allemaal maken we andere foto’s.”

Van Laere is intussen vergroeid met zijn toestel. “Ik mag er niet aan denken dat ik iets zie en mijn camera niet bij me heb. Dat wil je als fotograaf niet mee­maken. Want dit is wat ik wil doen: ­momenten vastleggen. De compositie is één ding, maar het gaat vooral over het moment. Daar kick ik op. Je moet de foto bijna in je hoofd hebben vóór je afdrukt. En dan het liefst in één keer, of maximaal enkele keren drukken, de ­foto hebben. Een mitraillette, dat ben ik niet.”

Goochelen met reflecties

De hobbyfotograaf heeft stilaan een specialiteit te pakken. Hij goochelt graag met reflecties, in spiegels of etalages. En dat maakt van Gent het perfecte model.

Van Laere: “Maar ik moet wel dit zeggen: ik loop nu negen jaar in Gent rond met mijn hond Sybe en stilaan ben ik rond. Volgens mij kan je de Sint-Baafs­kathedraal maar één keer perfect fotograferen. Intussen heb ik Brussel ontdekt. Misschien wordt Gent een beetje te klein.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio