Hij overleefde twee wereldoorlogen, maar nu is boom toch geveld… door de wind

Hij overleefde twee wereldoorlogen, maar nu is boom toch geveld… door de wind

De boom zal blijven liggen op de plek waar hij viel, want dood hout doet leven.. Foto: XC

Kluisbergen -

De beschermde veterane tamme kastanje in het Kluisbos is niet meer. Met zijn stamomtrek van zes meter was het de dikste boom van het bos, een van de ‘ents’ uit het woud. Hevige wind werd hem te veel.

“We schatten dat de boom 200 jaar oud is”, zegt Xavier Coppens, regiobeheerder van het Agentschap van natuur en Bos. “Hij overleefde twee wereldoorlogen, maar de recente winterstormen deden hem omwaaien. Het leeuwendeel van zijn wortels waren de voorbije decennia afgerot. Een kastanje heeft veel licht nodig, terwijl de beuken rondom hem dat meer en meer ontnamen. Zijn standplaats werd donkerder en donkerder. Tenslotte legde hij het loodje, het licht ging uit zeg maar.”

Wandelpad omgeleid

Dat wil niet zeggen dat de boom uit het bos verdwijnt. “We gaan de boom laten liggen, want dood hout doet leven. De komende decennia zal hij leven schenken aan tal van organismen, waaronder paddenstoelen en doodhoutinsecten. Het wandelpad waarop de boom viel, wordt daarvoor omgeleid.” Omdat de boom geklasseerd was als erfgoed, is met de dienst erfgoed afgesproken dat er een nieuwe boom zal worden aanplanten in de onmiddellijke nabijheid van de gevelde kastanje. “Wie graag grote kastanjes ziet, aan de parking oude zandgroeve vlakbij de ingang van de speelzone Bosuil staat gelijkaardig exemplaar.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees