Nederlandse buitenlandminister Zijlstra stapt op na leugen

Nederlandse buitenlandminister Zijlstra stapt op na leugen

Foto: AFP

Halbe Zijlstra neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. Dat zei hij dinsdag onmiddellijk aan het begin van het debat in de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij zich moest verantwoorden. De politicus van de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte was onder vuur komen te liggen nadat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin.

Zijlstra vertelde in het verleden meermaals dat hij aanwezig was bij een bijeenkomst in een buitenhuis van Poetin. De Russische president zou daarbij gezegd hebben dat hij droomt van een uitbreiding van het Russisch grondgebied met Oekraïne, de Baltische Staten en mogelijk ook Kazachstan.

Gisteren gaf Zijlstra in de Nederlandse krant Volkskrant toe dat hij bij die bijeenkomst helemaal niet aanwezig was. Hij had het gehoord van voormalig Shell-topman Jeroen van de Veer. Om zijn bron te beschermen zei Zijlstra dat hij het van verhaal van Poetin zelf had gehoord.

Hij gaf vorig weekeinde toe te hebben gelogen over de bijeenkomst in 2006. Hij had van oud-topman van Shell, Jeroen van der Veer, over de gebeurtenis gehoord.

Zijlstra is de eerste bewindsman van het derde kabinet van premier Rutte die moet opstappen. De Friese politicus is een van de architecten van de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees