Zo veel artiesten springen in de bres voor zwaar getroffen gezin dat benefiet niet genoeg heeft aan één dag: “We kunnen hen toch niet aan hun lot overlaten?”

Zo veel artiesten springen in de bres voor zwaar getroffen gezin dat benefiet niet genoeg heeft aan één dag: “We kunnen hen toch niet aan hun lot overlaten?”

Het zwaar getroffen gezin Tytgat krijgt steun van Jurne Verstraete (links) en David Galle (rechts) bij de organisatie van een benefiet. Foto: fmr

Roeselare / Izegem -

David Galle en Jurne Verstraete, twee organisatoren die hun strepen al hebben verdiend, zetten een benefiet op poten voor het zwaar getroffen gezin Tytgat. Dankzij de belangeloze medewerking van een hele reeks artiesten wordt het zelfs een tweedaagse.

LEES OOK: Het gezin dat geen enkele tegenslag gespaard blijft: “Soms vraag ik me af: Waarom overkomt het ons weer?”

Filip D’Haeze, Mario Franco, Eveline Cannoot en Trisha nemen het peter- en meterschap op zich van kinderen uit het Roeselaarse gezin Tytgat. Dat heeft het niet gemakkelijk.

Met een benefiet willen twee vrienden mama Nathalie en papa Gino in september een hart onder de riem steken. Naast voornoemde vier artiesten treden nog tal van andere zangers en vedetten belangeloos op. “Er komen er nog dagelijks bij”, zegt David Galle, een van de organisatoren. “In die mate zelfs dat we er een tweedaagse van kunnen maken.”

Het gezin Tytgat heeft het op medisch vlak zwaar te verduren. De oudste zoon Yarmo (12) sukkelt met psychische anorexia en moet hiervoor opgenomen worden. Yaron (11) heeft dan weer spastische quadriparese, een beperking van de spierwerking waarvoor zich nu een zware beenoperatie en daaropvolgende revalidatie opdringt. Het derde kind in de rij, Yarah (7), heeft het syndroom van Down en moet binnen afzienbare tijd voor de tweede keer een openhartoperatie ondergaan.

“De jongste van de vier kinderen, Yaric (6), voelt zich ambetant omdat hij, behalve ADHD, niets heeft”, zeggen mama Nathalie Vanhecke en papa Gino Tytgat.

Constante stress

Gino zelf sukkelt met zijn hart, onder meer door de stress waaronder het gezin door al die medische complicaties staat.

Twee vrienden, David Galle en Jurne Verstraete, willen het getroffen gezin niet in de kou laten staan. Beiden hebben hun strepen al verdiend op het vlak van organiseren en ze gebruiken die ervaring nu om een benefiet te organiseren. “Tal van bekende artiesten hebben al hun akkoord gegeven voor de benefiet, die op 15 en 16 september plaatsvindt in zaal Valentino in Izegem.”

David kwam eerder toevallig met het gezin in contact. “Doordat die mensen een huishoudtoestel van mij kochten”, glimlacht hij. “We zijn aan de praat geraakt en uiteraard kwamen ook de medische perikelen ter sprake. Er waren eerder al plannen voor een benefiet, maar het was daarbij gebleven.”

Samen met zijn collega-organisator Jurne, die een organisatiebureau heeft, stelt hij nu zijn ervaring ter beschikking. “We kunnen die mensen toch niet aan hun lot overlaten?”, klinkt het bij de twee.

Een gebaar waar de familie Tytgat stil van wordt. “Het feit te weten dat er nog mensen aan ons denken, brengt lichtpuntjes in ons leven”, zegt Gino. “Genieten zit voor ons in heel kleine zaken. Want voor de rest sta je met al deze verwikkelingen op en je gaat ermee slapen.”

Blij met steun

“Al die zorg heeft voor ons financiële complicaties”, neemt mama Nathalie over.

“Om maar iets te noemen: een van de kinderen kan naar de academie, maar daar is speciale begeleiding voor nodig en de kosten daarvan moeten we zelf ophoesten. Omgekeerd zijn dat ook kleine geluksmomenten: beseffen dat de kinderen aanvaard worden ondanks hun beperking. Het enige dat we willen, is dat ze ergens geraken in het leven. En met die steun en al die mensen achter ons is dat mogelijk.”

INFO

Benefiet Tytgat Kids: op zaterdag 15 en zondag 16 september in zaal Valentino, Izegem. De deuren gaan telkens om 11 uur open, de show start om 13 uur. Tickets: 15 euro in voorverkoop en 20 euro aan de deur, met maaltijd 35 euro. Er is ook een weekendkaart die 60 euro kost, eten telkens inbegrepen. Info: 0479-25.33.00, 0485-28.47.77, benefiet.yarah.yaron@gmail.com. Details: zie Tytgat Kids op Facebook.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees