Samen gas aankopen dat kennen we, maar hier kopen ze nu ook samen zonnepanelen

Samen gas aankopen dat kennen we, maar hier kopen ze nu ook samen zonnepanelen

Schepenen Arne Vandendriessche (links) en Bert Herrewyn op het dak van sporthal Lange Munte waar al zonnepanelen liggen. Foto: loh

Kortrijk -

De stad Kortrijk wil (voorlopig) 2.000 zonnepanelen delen met haar bewoners. Elke Kortrijkzaan kan vanaf 25 euro mee participeren in het zonnedelen. Een investering die gegarandeerd 2 procent winst oplevert.

Het geloof in groene energie en zonne-energie mag dan nog zo sterk zijn, iemand die in een appartement woont, kan simpelweg geen zonnepanelen leggen. Hetzelfde geldt als je dak niet stevig genoeg is of niet zuid-gericht. Of wat je als je gewoon niet over voldoende financiële middelen beschikt?

Daar heeft de stad Kortrijk een oplossing voor gevonden. In september van dit jaar wil het starten met zonnedelen. Daarbij kunnen inwoners vanaf 25 euro en tot 5.000 euro zonnepanelen huren. Het principe is simpel. “De inwoner kiest voor hoeveel euro hij wil huren en binnen de vijftien jaar heeft hij die investering terug. Per jaar rekenen we daarbovenop op 2 tot 4 procent rendement dat op de rekening wordt gestort. Rendabeler dan een spaarrekening”, glimlacht schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD).

Geen aandeel kopen

Voorlopig wil de stad zo'n 2.000 zonnepanelen kunnen plaatsen op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter. De helft daarvan komt op het erfgoeddepot, de andere helft op de sporthal Lange Munte en de gebouwen op Kortrijk Weide. Vooraleer dat hele aantal er kan komen, moet 700.000 euro opgehaald worden via de inwoners/investeerders. “De inwoners van Kortrijk en deelgemeenten krijgen de eerste kans. Als we zien dat we ze niet allemaal kwijtraken, dan kunnen bedrijven en niet-Kortrijkzanen ook intekenen”, vertelt Vandendriessche.

Vernieuwend? Toch wel, want in Kortrijk huur je effectief een zonnepaneel en koop je geen aandeel zoals dit het geval is in onder andere Kuurne. “Het is geen klassieke belegging, aangezien er geen risico aan vast zit. Want wat als je aandelen hebt en het bedrijf op de fles gaat? Bij ons krijg je de investering sowieso terug, plus het rendement daarbovenop”, verduidelijkt de schepen.

Binnen 15 jaar energieneutraal zijn

In de toekomst wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in de wet voorzien dat dat geld rechtstreeks van de energiefactuur zal gaan. Het milieueffect is dan ook niet min. “We willen binnen 15 jaar energieneutraal zijn als stad, en schakelen nu een versnelling hoger. Met de 10.000 zonnepanelen verlagen we onze CO2-uitstoot jaarlijks met 91 ton”, weet schepen van Leefmilieu en Klimaat Bert Herrewyn (SP.A).

Daarom dat de stad niet wil stoppen bij 10.000 zonnepanelen. Ook scholen, ontmoetingscentra en kerken zouden binnenkort weleens een zonnepalenpark(je) op hun dak kunnen krijgen. Eerst is het echter wachten op wie de partner van de stad wordt in dit verhaal. Op de komende gemeenteraad wordt alvast het bestek besproken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio