Gents circulatieplan krijgt half maart eerste evaluatie

Gents circulatieplan krijgt half maart eerste evaluatie

"Half maart maken we de evaluatie bekend, met conclusies, feiten en vaststellingen”, zegt Filip ­Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit Foto: DVH

Gent -

Het is nog een maand wachten op de aangekondigde evaluatie van het Gentse circulatieplan en de verhoogde parkeertarieven.

Het veelbesproken circulatieplan van Gent werd ingevoerd op 3 april 2017. Het stadsbestuur beloofde meteen “in februari of maart” een eerste evaluatie te maken en eventueel bij te sturen waar nodig. “Half maart maken we de evaluatie bekend, met conclusies, feiten en vaststellingen”, zegt Filip ­Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit, vandaag.

Of meteen ook al aanpassingen aan het circulatieplan zullen worden gelanceerd, wil Watteeuw niet zeggen. “We zullen wel zeggen wat de beleidslijnen zullen zijn”, klinkt het kort. Het circulatieplan is de voorbije maanden met kleine ingrepen al bijgestuurd, onder meer aan de Minnemeersbrug.

De evaluatie omvat de resultaten van een hele reeks onderzoeken en tellingen en een officiële enquête bij meer dan duizend Gentenaars. Er zijn de voorbije maanden fietstellingen gebeurd. Autostromen zijn in kaart gebracht met nummerplaatcamera’s op de R40 en op de invalswegen. Het burgerkabinet heeft een hele reeks adviezen uitgebracht.

Er zijn ook doorstromingsdata voor de R40. De Vlaamse Milieumaatschappij werkt aan een meting van de luchtkwaliteit. Er zijn passantentellingen voor de winkelstraten in de binnenstad. Er zijn leegstandsdata, ongevallencijfers van de politie en faillissementsstatistieken. Twee focusgroepen met Gentse handelaars, ondernemers en bedrijven zijn bevraagd door het Mobiliteitsbedrijf. De Lijn zal cijfers hebben over doorstroming en gebruikers...

Achter de schermen wordt echter ook nog druk overlegd over het parkeerplan, het andere deel van de evaluatie. Open VLD eist publiekelijk een nieuwe verlaging van de parkeertarieven, iets waar het kartel SP.A-Groen niet happig op is. De tarieven werden in juli vorig jaar al eens verlaagd. Watteeuw wil er voorlopig niet meer over kwijt.

Op donderdag 22 maart staat in de Gentse gemeenteraad een themazitting over de langverwachte evaluatie gepland.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio