Ambulancier pleegt vluchtmisdrijf met 3 promille in bloed, rechter is ziedend: “Als u al niet beseft dat dronken rijden niet kan, dan stoppen we er beter mee”

Ambulancier pleegt vluchtmisdrijf met 3 promille in bloed, rechter is ziedend: “Als u al niet beseft dat dronken rijden niet kan, dan stoppen we er beter mee”

Foto: MVN

Oostende -

Een ambulancier die dronken vluchtmisdrijf pleegde, verscheen gisteren voor de politierechter. Hij reed met meer dan drie promille in zijn bloed enkele paaltjes en een hek aan.

Een ambulancier uit Oostende moest zich gisterenmorgen verantwoorden voor de Brugse politierechter. Hij pleegde met 3,15 promille alcohol in zijn bloed een vluchtmisdrijf en reed op zijn velg naar huis. “Het spijt me enorm”, stamelde de man.

De feiten dateren van 22 februari vorig jaar omstreeks 0.30 uur. De 42-jarige Oostendenaar reed in de Dokter Eduard Moreauxlaan toen hij de controle over het stuur verloor en van de weg ging. Hij reed er een toegangshek en enkele paaltjes aan. Zijn wagen was behoorlijk gehavend, maar hij reed verder.

Omdat de man op zijn velg reed, kon de politie het spoor tot bij hem thuis volgen. Daar werd hij aangetroffen en moest hij een ademtest afleggen. Die leverde een opmerkelijk resultaat op: 3,15 promille, goed voor zo’n zeventien pinten. De advocaat van de ambulancier probeerde de meubelen te redden. “Hij moest nog om een pakje sigaretten”, klonk het. “Maar hij had natuurlijk nooit achter het stuur mogen kruipen in die toestand. Zijn neef was op bezoek gekomen en ze hadden te veel gedronken. Hij is normaal echt geen gewoontedrinker.”

Toen de politierechter het beroep van de man voor hem hoorde, zakte zijn broek bijna af. “Als ambulancier ga je dagelijks naar ongevallen. Je ziet dus wat alcohol veroorzaakt en toch kruip je in zo'n toestand achter je stuur”, zei rechter Peter Vandamme. “Wat moeten wij als samenleving nog doen om mensen te laten inzien dat rijden en drinken niet samen gaan als een ambulancier het al niet beseft?”

In één adem wees de politierechter de man - die in 2005 al eens werd veroordeeld voor rijden onder invloed - er op dat de nieuwe wet voor een alcoholslot in zijn wagen zou zorgen. “Dat is nu nog niet het geval. Maar volgens de wet die binnenkort van kracht is, zou u minimum een jaar een alcoholslot in uw auto moeten hangen en dat kost 4.000 euro per jaar.”

De veertiger zal zijn ambulance hoe dan ook enkele maanden aan de kant moeten laten staan. Hij kreeg een boete van 3.200 euro, waarvan de helft effectief, en een rijverbod van drie maanden. Als hij daarna zijn rijbewijs terug wil krijgen, zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio