Kunstencentrum bestaat enkel nog maar op papier maar in september 2019 zwaaien de deuren open

Het nieuwe Kunstencentrum zal in de kelderverdieping, de gelijkvloerse en de eerste verdieping komen. Foto: mye

Aalter -

Het nieuwe Kunstencentrum aan het station krijgt steeds meer vorm. Voorlopig vooral nog op papier, want het voorontwerp kreeg groen licht van de gemeenteraad. In september 2019 moet het Kunstencentrum opengaan.

Het nieuwe Kunstencentrum komt in de kelderverdieping, de gelijkvloerse en de eerste verdieping van een nieuw blok in de Smedenpoort, het grote bouwproject aan het treinstation van Aalter.

Het centrum moet het nieuwe onderkomen worden van de Academie voor Muziek, Woord en Dans die nu in de Stationsstraat zit, en de bibliotheek in de Boomgaardstraat. Momenteel worden de fundamenten gegoten. De gemeenteraad gaf deze week alvast groen licht aan het voorontwerp dat een idee geeft hoe het Kunstencentrum er zal uitzien.

“Het programma van eisen dat als basis diende voor de opmaak van het voorontwerp werd opgemaakt na overleg van het projectteam”, legt burgemeester Patrick Hoste (CD&V) uit. “Dit was in samenspraak met stakeholders zoals de mensen van de academie en de politieke fracties en het houdt ook rekening met de resultaten van de gebruikersbevraging. Er zijn na onderhandeling met de NMBS ook al eerste schetsen gemaakt over hoe de aansluiting van het Kunstencentrum met het nieuwe parkeergebouw zal gebeuren. Half maart moeten we daar naar een definitief ontwerp gaan.”

Seniorenflats

In hetzelfde gebouw zullen ook 34 seniorenflats bewoond worden. “Daarom is naast de thermische ook de akoestische isolatie van het kunstencentrum van groot belang”, meent de burgemeester. “Er mag namelijk niks van geluid naar buiten komen, niet naar de andere bewoners in het gebouw, maar bijvoorbeeld ook niet tussen de klassen onderling en in de klassen mogen de leerlingen ook zelf geen gehoorschade oplopen.”

De aankoop van de ruwbouw van het Kunstencentrum kost de gemeente 5,6 miljoen euro. “We voorzien nog eens 4,7 miljoen euro voor de technische installaties zoals de verwarming, maar ook voor zaken als de indeling van de verschillende ruimtes. Het is de bedoeling dat het Kunstencentrum in september 2019 de deuren open doet’, zegt Hoste.

Is het al duidelijk wat er met de gebouwen van de huidige muziekacademie in de Stationsstraat gaat gebeuren? “Neen, ik neem aan dat het zal verkocht worden, maar dat zal een beslissing zijn voor in de nieuwe bestuursperiode. Het gebouw ligt in een projectzone waardoor vast ligt wat er kan komen. Zo moet zeker de gevel behouden blijven en ook de doorsteek naar het steegje achteraan”, weet Hoste.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio