Acht nieuwe projecten moeten oude elektriciteitscentrale nog aantrekkelijker maken

Buitenlandse experts brainstormen over toekomst van Transfo-site

Buitenlandse experts brainstormen over toekomst van Transfo-site

De renovatie van de gevel van het Nieuwe Transfo-gebouw is een van de werken die op korte termijn wordt uitgevoerd. In dat gebouw komen er kantoren voor jonge ondernemers. "Er is al heel wat interesse", zegt Stijn Vannieuwenborg (links) samen met de Zwevegemse burgemeester, schepen Rollez (rechts) en schepen Desloovere. Foto: eva

Zwevegem -

Hoe kan Transfo nog meer een trekpleister worden? Buitenlandse experts zaten gisteren samen om over de toekomst van de beschermde elektriciteitscentrale te brainstormen. Op korte termijn worden er op de site acht nieuwe projecten uitgevoerd.

“Het is een grote uitdaging om beschermd erfgoed een nieuwe bestemming te geven en tegelijk het unieke karakter van het gebouw te bewaren”, zegt projectmanager Stijn Vannieuwenborg van Leiedal. “Het is daarom interessant om de bevindingen over de realisaties van experten te horen en welke ideeën ze hebben bij het zien van de site.”

Gevangenis wordt hotel

Op uitnodiging van intercommunale Leiedal bezochten 23 internationale experts uit acht Europese landen de Transfo-site. Het plaatsbezoek past in het Europese URBACT-netwerk. Alle experts hebben ruime ervaring in het beheer van een grote erfgoedsite op het grondgebied van een kleine tot middelgrote gemeente.

“In een jaar tijd worden de acht verschillende landen bezocht en wordt er ook telkens gebrainstormd om de erfgoedsite nog aantrekkelijker te maken. Het is de bedoeling dat we van elkaar leren. Zo was het bezoek aan een gevangenis in Ierland dat wordt gerenoveerd tot een hotel heel inspirerend. De burgers worden er echt betrokken bij het verhaal en dat is iets wat we ook graag willen doen.”

Ondertussen is de site Transfo nog altijd in volle transformatie. Op korte termijn worden er acht projecten uitgevoerd.

De renovatiewerken van het ketelhuis en de gevel van het Nieuw Transfo-gebouw zijn volop bezig en zullen dit jaar klaar zijn. In het Nieuw Transfo-gebouw komen kantoren voor jonge ondernemers. “Er zal plaats zijn voor vijf bedrijven”, zegt Stijn Vannieuwenborg van Leiedal. “We richten ons op creatieve en innovatieve firma’s. Er is al heel wat interesse. Volgend jaar starten we met de verkoop.”

Start bouw nieuwe wijk

Dit jaar wordt ook gestart met de bouw van een nieuwe wijk aan het begin van de site. Op korte termijn wordt een met zonnepanelen overdekte parkeerzone met laadpalen voor elektrische wagens gerealiseerd, wordt de watertoren omgevormd tot uitkijktoren van 37 meter hoog en komen er op de bovenverdieping van de machinezaal douches, kleedkamers en leslokalen.

De samenwerking tussen de gemeente Zwevegem, provincie West-Vlaanderen en Leiedal maken dit mogelijk. “Het is dankzij de goede samenwerking tussen de verschillende partners dat we Transfo kunnen opwaarderen tot een regionale aantrekkingspool met het behoud van het unieke erfgoedkarakter”, zegt bevoegde schepen Johan Rollez (N-VA).

“Al deze transformaties maken van Transfo een echte ontmoetingsplaats voor de Zwevegemnaren en voor het grote publiek”, zegt burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne (Open VLD). “Transfo wordt steeds meer een uniek regionaal knooppunt waar recreatie, toerisme, erfgoed, ondernemen, educatie en duurzaamheid elkaar versterken.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio