ROEIEN - Ward Lemmelijn indoor even snel als roeiers op Spelen

“Zes minuten in het rood gaan”

“Zes minuten in het rood gaan”

Ward Lemmelijn heeft olympische ambities. “Maar ik wil geen stappen overslaan.” Foto: Sven Dillen

Ward Lemmelijn, een naam om te onthouden. De 20-jarige student aan de PXL werd vorig jaar gevraagd om toe te treden tot het roeiteam van de Hasseltse hogeschool. Sindsdien schoot de Tienenaar als een komeet naar de top. Met slechts een paar maanden ervaring in de sport werd hij Belgisch kampioen indoor en vijfde op het Europese kampioenschap, vorige zaterdag gevolgd door winst op de opener van het Belgische roeiseizoen in Gent. “Ik droom van de Olympische Spelen, maar ik wil geen stappen overslaan.”

Nochtans had het er lange tijd alle schijn van dat Lemmelijn het tot profvoetballer zou schoppen. Als student van de topsportschool van eerst Leuven en dan Genk voetbalde hij op hoog niveau. Eerst bij Wezet, vervolgens bij het Nederlandse Roda JC. “Maar de combinatie met universitaire studies bleek moeilijk”, begint Lemmelijn zijn verhaal.

“Ik heb het voetbal dan vaarwel gezegd en ben me gaan toeleggen op fitness. Dat beviel me enorm. Ik hield van het individualistische in die sport en ik maakte op korte termijn ook veel vooruitgang.”

Dat was het roeiteam aan de PXL, sinds september Lemmelijns nieuwe schoolomgeving, niet ontgaan. Zij konden de fysieke kracht van de nieuwe student Biotechnologie aan hun hogeschool wel gebruiken in hun boot met acht plaatsen plus stuurman, het wapen waarmee ze jaarlijks de studentenregatta tussen de Limburgse hogescholen en universiteit aanvatten.

Een test op de ergometer - een soort hometrainer voor roeiers - zette die gedachte meer dan kracht bij.

“Ik verbrak meteen het schoolrecord”, zegt Lemmelijn. “Dat was een complete verrassing, want ik wist niet eens dat ik aanleg had om te roeien. Mijn tweede test was nog veel beter. Toen werd me aangeraden om aan het BK deel te nemen.”

Op dat BK in november verraste hij vriend en vijand door als onervaren roeier meteen de allersnelste tijd neer te zetten.

“Dat was best grappig, want ik nam het op tegen jongens die al tien jaar aan zulke kampioenschappen deelnemen. Terwijl ik als groentje niet eens wist hoe het allemaal precies in zijn werk ging, hoe ik moest starten en zo.”

Mentale weerbaarheid

Om een goede roeier te zijn moet je een complete atleet zijn, zo legt Lemmelijn uit. “Liefst 80 procent van de kracht die je gebruikt, ontwikkel je met je benen. De rest komt vanuit je rug en biceps. Maar even belangrijk als het fysieke aspect is je mentale weerbaarheid. Je moet zes minuten in het rood kunnen gaan en voortdurend tegen je pijngrens aan leunen.”

Voorlopig blijft Lemmelijn nog even in de achtzit van de PXL om het team in mei aan de overwinning in de regatta te helpen. Daarna wil hij ontdekken waar zijn grenzen liggen. “Want de wedstrijden die ik tot nu toe roeide, waren allemaal indoor, op de ergometer. Op het water komt er ook heel wat techniek bij kijken. Gelukkig worden we in het PXL-team goed begeleid. Zo brengt een olympische coach uit Denemarken ons de kneepjes van het vak bij.”

Het is ook die Deense coach die Lemmelijn toevertrouwde dat hij op de ergotrainer dezelfde tijden draait als de roeiers die op de Olympische Spelen actief zijn. En dat met amper een half jaartje ervaring in de benen. “Als ik mag dromen, dan hoop ik zelf ooit op die Spelen te kunnen uitkomen”, besluit Lemmelijn. “Maar ik wil geen stappen overslaan in mijn ontwikkeling. Ik heb de bevestiging gekregen dat de fysiek aanwezig is, nu komt het erop aan mijn techniek te ontwikkelen. Mijn jonge leeftijd speelt alvast in mijn kaart.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio