Praatcafés voor kankerpatiënten van start in Elfdorpen

Praatcafés voor kankerpatiënten van start in Elfdorpen

Peter Bruggheman, vijfde van links, en zijn team ondersteunen de praatcafés. Foto: Eddy Lefevre

Deinze / Nevele / Zulte - De deel-SEL Schelde-Leie en Kom op tegen Kanker startten dinsdagmiddag met het ‘Praatcafé voor mensen met kanker en hun naaste omgeving’ in dienstencentrum Elfdorpen in Deinze. Iedereen die van dichtbij te maken heeft met kanker is welkom en deelnemen is gratis. De samenkomsten worden ondersteund door ervaren zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker. De praatcafés hebben vijf keer per jaar plaats. Peter Bruggheman, regiocoördinator Zorg Oost-Vlaanderen van Kom Op Tegen Kanker, kwam, samen met enkele zorgvrijwilligers, op dit eerste praatcafé in Deinze het project toelichten. Er volgen nog vier sessies verspreid over het jaar 2018.

Tijdens deze bijeenkomsten krijg je informatie en is er tijd en ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Je kan er makkelijk contact leggen en lotgenoten ontmoeten.  Het is bedoeld voor alle mensen met kanker en hun naasten of mantelzorgers. Alle sessies worden ondersteund door ervaren zorgvrijwilligers. 

'Leven' is het driemaandelijkse magazine van Kom op tegen Kanker voor mensen die kanker (gehad) hebben en mensen uit hun omgeving. Het tijdschrift is volledig gratis. U kunt hier alle verhalen uit het tijdschrift lezen of een gratis abonnement nemen.

Het belang van bewegen

Op dinsdag 10 april is het onderwerp ‘Kanker en het belang van bewegen’. Bewegen is noodzakelijk voor het lichamelijk en geestelijk welbevinden van elke mens, dus ook van een kankerpatiënt. Tijdens de kankerbehandeling is het belangrijk in de mate van het mogelijke in beweging te blijven. Na afloop van de behandeling kan een aangepast programma helpen bij het heropbouwen van de conditie, het tegengaan van vermoeidheid en het verbeteren van de algemene fysieke en psychische fitheid.

Dr. Mark D’Haese, van de dienst fysische geneeskunde en revalidatie van AZ Maria Middelares Gent,  vertelt over het belang van bewegen en het onco-revalidatieprogramma Revivo. Wouter Verstockt, master in de Sport- en Bewegingswetenschappen, Bewegen op Verwijzing-coach Deinze,  legt als bewegingscoach uit hoe je dit in de praktijk kan toepassen, hoe een coach hierbij kan helpen en welk aanbod er op dit moment in de regio beschikbaar is.

Mantelzorg

De sessie op dinsdag 12 juni handelt over ‘Mantelzorg bij kanker’. Tijdens en na kanker zijn er vaak heel wat zorgen. Partners, familie en vrienden kunnen dan onmisbare steunpilaren zijn. Deze mantelzorgers zorgen met veel inzet en liefde voor iemand die hen dierbaar is. Maar zorg dragen voor iemand die je graag ziet, kan ook soms zwaar zijn. Niet alleen voor de kankerpatiënt, maar ook als mantelzorger komt er heel wat op je af. Hoe hou je als mantelzorger draagkracht en draaglast in evenwicht? Hoe blijf je ook voor jezelf zorgen? Waar kan men terecht voor praktische hulp? Zijn er ook voorzieningen voor mantelzorgers? Welke professionele ondersteuning kan je krijgen?

Deze sessie wordt geleid door een vertegenwoordiging van de Christelijke Mutualiteit, Bond Moyson en de Liberale Mutualiteit.

Hervallen

Op dinsdag 9 oktober gaat het over ‘Angst voor herval bij kanker’. Angst voor herval is normaal en wordt het grootst wanneer  je op controle moet, wanneer je iets voelt in je lichaam, wanneer je geconfronteerd wordt met iemand die hervalt, met een overlijden, of wanneer de ziekte in de media ter sprake komt. Tijdens deze infosessie wordt ingegaan op het (h)erkennen van deze gevoelens en worden tips gegeven over hoe je deze angst kan beperken en er zo goed mogelijk mee kan omgaan.

Spreker is Ann Van Veirdeghem, psycholoog en coördinator PST & Onco-Team AZ Sint-Vincentius Deinze.

Invloed van voeding

Op dinsdag 11 december is het onderwerp ‘Kanker en de invloed van voeding’. Wat velen niet weten is dat voeding van grote invloed is op het ontstaan van kanker. In deze voordracht staat Dr. Ir. De Maerteleire stil bij de risicofactoren verbonden aan voeding. Waarop moeten we letten om het risico op kanker te minimaliseren? Zijn er ook beschermende componenten in de voeding aanwezig? Wat kunnen we doen om kanker zo ver mogelijk van ons af te houden?

Voeding kan kanker zelf niet genezen, het is geen therapie op zich, maar het kan een behandeling wel  ondersteunen. Bij kanker maken we een onderscheid tussen ‘gezonde’ en ‘goede’ voeding. Mensen die goed gevoed zijn, verdragen de behandeling doorgaans beter dan verzwakte patiënten.

Dr. Ir. Eric De Maerteleire studeerde af als bio-ingenieur aan de Faculteit van de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was hoofd van het Stadslaboratorium van Gent en lid van de Hoge Gezondheidsraad van België.

Praktisch

Waar: Lokaal Dienstencentrum Elfdorpen, Gentpoortstraat 41, 9800 Deinze, de sessies beginnen telkens om 14 u.

Prijs: gratis

Inschrijven: uit praktische overweging wordt gevraagd in te schrijven met vermelding van het praatcafé waaraan je wenst deel te nemen. Dat kan via mail op elfdorpen@ocmwdeinze.be of tel. 09 387 82 80. De groepen zijn beperkt tot 15 tot 20 deelnemers.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio