Inlichtingendiensten VS waarschuwen voor Huawei-telefoons uit vrees voor Chinese spionage

Inlichtingendiensten VS waarschuwen voor Huawei-telefoons uit vrees voor Chinese spionage

Foto: AFP

Directeurs van zes grote Amerikaanse inlichtingendiensten raden Amerikanen af gebruik te maken van Huawei-telefoons. Ze vrezen dat de Chinese overheid de apparaten kan afluisteren.

De topmannen van onder meer de FBI, CIA en NSA waarschuwen voor de apparaten en diensten van de Chinese fabrikant Huawei en het telecombedrijf ZTE, meldt CNBC. De directeurs sluiten niet uit dat de informatie op die telefoons bij de Chinese inlichtingendiensten terechtkomt of dat Peking meeluistert.

“We zijn zeer bezorgd over de risico’s van het geven van een machtspositie binnen onze telecommunicatienetwerken aan bedrijven of entiteiten van buitenlandse overheden die onze waarden niet delen”, sprak FBI-directeur Chris Wray voor de Senaat. “Daardoor ontstaat de mogelijkheid om informatie te veranderen of te stelen. En om ongezien te spioneren.”

In een reactie laat Huawei weten dat het “geen groter cyberrisico vormt dan ieder ander ICT-bedrijf”. Volgens een woordvoerder doet de VS er alles aan om Huawei weg te houden van de Amerikaanse markt.

Amerikaanse bedrijven worden geadviseerd niet samen te werken met Huawei. Zo ging een deal met de Amerikaanse provider AT&T begin dit jaar op het laatste moment niet door.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees