Deze ouders vinden geen opvang voor hun kind met een beperking, en doen het dan maar zelf

© pdv

Ouders van kinderen met een beperking vinden in de Vlaamse Ardennen geen vakantieopvang. Onder de naam ‘Give us a break’ nemen ze noodgedwongen zelf initiatieven.

Paul Darragas

Zuid-Oost-Vlaanderen is al jaren een zwarte vlek voor vakantieopvang van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften of een beperking. “Veel ouders zitten in vakantieperiodes met de handen in het haar”, zeggen papa's Kristophe Thijs en Filip Meirhaeghe, initiatiefnemers van het project ‘Give us a break’.

Ademruimte creëren

“Veel mensen moeten al hun vakantiedagen opnemen om voor hun kind te zorgen of dagelijks tientallen kilometers rijden om een opvang op maat te vinden. Door het gebrek aan mogelijkheden in onze regio zit er niks anders op dan zelf initiatieven te nemen. Dit is de enige manier om als ouder wat ademruimte te creëren. De dagelijkse zorg voor onze kinderen weegt zwaar op ons gezin. Hiervoor kunnen we alle steun gebruiken.”

De noodkreet van de ouders is niet nieuw. Omdat die kreet steeds luider klinkt, besloten de basisschool voor buitengewoon onderwijs KBO Levensblij in Oudenaarde en het centrum Heuvelheem vorig jaar al om met eigen middelen enkele weken vakantieopvang voor kinderen met speciale noden te organiseren.

Sponsors gezocht

De organisatie was zo’n groot succes dat de ouders vragende partij waren voor meer zulke initiatieven. Heel wat ouders hebben zich al achter ‘Give us a break’ geschaard.

Kristophe Thijs en Filip Meirhaeghe: “Om per jaar 38 dagen vakantieopvang voor maximum vijftien kinderen te garanderen is zo'n 20.000 tot 25.000 euro nodig. Vanuit de overheid is dat geld er helaas niet. Wij hopen daarom op de steun van organisaties en van sponsors en zullen ook zelf liefdadigheidsacties op het getouw zetten. Vijftien kinderen is voorlopig het maximum, maar eigenlijk is er nood aan meer plaatsen.”

Filip Meirhaeghe

Op zaterdag 3 maart vindt een eerste initiatief plaats in de lokalen van KBO Levensblij aan de Galgestraat in Oudenaarde. Voormalig wereldkampioen mountainbike en zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2000 Filip Meirhaeghe zal dan ten voordele van het nieuwe project een verkoop houden van zijn koerskledij. De verkoop vindt plaats tussen 11 en 15 uur. Filip Meirhaeghe: “Het zijn koerstenues met een grote emotionele waarde, waarmee ik ook successen heb geboekt. Als papa van een zoontje met een beperking ervaart ook mijn gezin in de praktijk de problemen waar veel ouders uit onze streek mee te maken hebben. Via deze verkoop wil ik mijn steentje bijdragen tot dit project”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie