Kolder in de rechtszaal: rel rond mindervalidenplaats groeit uit tot ‘assisenzaak’

Kolder in de rechtszaal: rel rond mindervalidenplaats groeit uit tot ‘assisenzaak’

Foto: bfs

Aalst / Denderleeuw -

Carnaval mag dan voorbij zijn, de kolder uit de Ajuinenstad ging woensdag gewoon voort in de correctionele rechtbank van Dendermonde. Daar stond een chauffeur terecht voor vermeende slagen aan een mindervalide man (80). Tijdens het incident kwamen ook een ‘schepen van de stad Aalst’ en Prins Carnaval zelf op het toneel.

Freddy K. (59) uit Denderleeuw had op 6 augustus 2016 net zijn boodschappen ingeladen op de parking van de Colruyt in Aalst, toen hij werd aangesproken door een 80-jarige invalide man. Die had gezien dat K. zijn busje voor het vervoer van mindervaliden had geparkeerd op een plaats voor mindervaliden, maar zonder een kaart voor zijn voorruit te leggen. “Plots kwamen mensen op mij afgestapt”, deed K. zijn verhaal in de rechtbank. “De 80-jarige man legde lege flesjes bier achter mijn banden zodat ik niet weg kon rijden, terwijl een andere vrouw zich voorstelde als een schepen van de stad Aalst. Nog een andere man had de schuifdeur van mijn bus geopend en was erin gekropen. Ik dacht dat het om een grap ging, maar dat bleek niet het geval te zijn. Ik heb die man toen uit mijn bus geduwd en ben weggereden.”

Kapotte bril

Een heel ander verhaal was er te horen bij de invalide tachtiger die Freddy K. had aangesproken. Hij beweerde een kopstoot gekregen te hebben van de chauffeur. “Mijn bril was er kapot van en ik bloedde”, vertelde hij aan de rechter. “Door die slagen moest ik naar de oogarts.”

Het attest van dat doktersbezoek zat in het strafdossier, maar bleek te dateren van een dag vóór de feiten. “Ofwel is deze man helderziende ofwel probeert hij de kosten van zijn kapotte bril te verhalen op mijn cliënt. Het is duidelijk dat hij afspraken heeft gemaakt met enkele getuigen om samen een verhaal te vertellen dat niet strookt met de werkelijkheid”, aldus de advocaat van K.

Twee van die getuigen deden tijdens de zitting hun relaas van de feiten. Het ging om een echtpaar en een voormalige Prins Carnaval van Aalst, die elkaar kenden. De ex-Prins, die vandaag een café uitbaat in zijn stad, liet zich wegens de nasleep van het carnavalsfeest verontschuldigen in de rechtbank. Zijn twee vrienden waren wel van de partij. De éne zou in de auto van Freddy K. gekropen zijn, maar ontkende dat. Hij kon zich tijdens zijn verhoor door de rechter ook niet herinneren dat hij de schuifdeur van het busje had opengedaan, terwijl hij dat eerder wel verklaard had. Zijn echtgenote, die zich volgens K. had uitgegeven voor ‘schepen van de stad Aalst’, ontkende dat met klem. “Ik heb alleen gezegd dat ik op het kabinet werkte van een schepen van Aalst, en heb mijn visitekaartje getoond.”

Jaar cel gevorderd

Het openbaar ministerie schaarde zich aan de kant van de mindervalide man en de getuigen. De procureur vorderde twaalf maanden cel en een boete van 600 euro voor Freddy K. Ze wees op zijn rijkelijk gevuld strafblad en ‘kort lontje’.

De rechter fronste meermaals de wenkbrauwen bij het horen van de getuigenverklaringen. Ze herinnerde er hen ook aan dat er straffen staan op het plegen van meineed. Op 21 maart wordt er uitspraak verwacht in dit bizarre proces, dat door de rechter schertsend als een ‘assisenzaak’ werd bestempeld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees