Mama opgelucht dat haar Fleur en Louise vanuit hun bed toch live theatervoorstelling kunnen volgen: “Zo vergeten mijn kinderen toch voor even dat ze in het ziekenhuis liggen”

Mama opgelucht dat haar Fleur en Louise vanuit hun bed toch live theatervoorstelling kunnen volgen: “Zo vergeten mijn kinderen toch voor even dat ze in het ziekenhuis liggen”

Mama Justine Vandendriessche en kinderen Fleur en Louise moesten een uur wachten vooraleer te kunnen kijken naar de livestream van Spinrag, maar hun geduld werd beloond. Foto: loh

Kortrijk / Zwevegem -

Kinderkunstenfestival Spinrag maakt deze krokusvakantie weer duizenden kinderen warm voor kunst en cultuur. Maar wat als je door ziekte aan je bed vastgekluisterd bent? De Schouwburg bood een oplossing door een theatervoorstelling ‘live’ te streamen.

Verlegen zitten zusjes Fleur (6) en Louise (2) onder het witte laken van het ziekenhuisbed. Fleur is geveld door de griep, Louise vertoonde de eerste symptomen. Ondanks de ziekte – en dat tijdens de krokusvakantie! – zitten beide meisjes uit Moen met een stralende glimlach te staren naar het televisiescherm.

Vol spanning wachten ze op de vertoning van de theatervoorstelling Fragile, een van de vele voorstellingen op de zestiende editie van kinderkunstenfestival Spinrag. Theater in het hospitaal? Jawel, dankzij de opbrengst van de sinterklaasshow kon de Schouwburg een systeem uitwerken waarbij alle zieke kindjes via livestream een voorstelling kunnen volgen vanuit hun ziekenhuisbed. “De proefvoorstelling was de sinterklaasshow en nu wordt het een tweede keer geprobeerd”, zegt Eline Lamaire van AZ Groeninge.

Haperend systeem

Geprobeerd, want het systeem haperde toch wat. De spanning bij de zusjes werd danig op de proef gesteld. Maar hun geduld werd beloond. Een uur na het begin van de voorstelling konden de meisjes het schouwspel bekijken. “Ze vonden het heel mooi”, zegt mama Justine Vandendriessche. “Ze vergaten zo toch eventjes dat ze in het ziekenhuis opgenomen zijn.”

Want dagenlang binnen, tussen diezelfde vier witte muren? Voor kindjes is dat niet echt aangenaam. “Ze kunnen hier wel kleuren, zich bezighouden met speelgoed of iets bekijken op de iPad, maar dit is toch een net iets leukere activiteit”, glimlacht Justine.

Leuke activiteit, dat wel, maar toch hadden Louise en Fleur liever in de zaal gezeten. Het spektakel werd dan ook zodanig in beeld gebracht dat het gejoel van de aanwezige kindjes gezien en gehoord kon worden. “Eigenlijk gaan we nooit naar het theater, maar na deze ervaring zullen we zeker eens langsgaan”, besluit de mama van de twee zieken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees