‘Satijnen mannen’ doorbreken stereotypes over mannen en vrouwen

Schaarbeek -

Negen Schaarbeekse mannen hebben in korte filmpjes de stereotypes doorbroken over mannen en vrouwen. De ‘satijnen mannen’ zijn een initiatief van de gemeente.

De afgelopen maanden verzamelde de dienst Gelijke Kansen van de gemeente Schaarbeek getuigenissen van Schaarbeekse mannen die tonen hoe het anders kan. Die getuigenissen van de ‘satijnen mannen’ lanceert de gemeente nu op haar Facebook-pagina en haar Instagram en Twitter accounts.

Acties

“De afgelopen vijf jaar hebben we systematisch acties gevoerd rond internationale mannen- en vrouwendag”, legt Adelheid Byttebier (Groen), schepen voor Gelijke Kansen, uit. “Nu zetten we het gesprek ook viraal verder om meer en ook andere mensen te bereiken en van hen te horen wat er leeft.”

Stereotypes over mannen en vrouwen zijn volgens de schepen nog altijd te hardnekkig aanwezig in onze maatschappij en ze werken belemmerend.

Door bijvoorbeeld de clichés over mannen- en vrouwenberoepen te doorbreken, komen ineens veel meer kansen vrij. Zo is in de filmpjes onder andere een jonge Schaarbeekenaar te zien die als eerste mannelijke kinderverzorger in een gemeentelijke crèche werkt.

“Stereotypes niet alleen bespreekbaar maken, maar vooral ze bewust doorbreken, is van essentieel belang voor een positieve ontwikkeling in onze maatschappij”, stelt Byttebier.

Zelfbewuste vrouw

“Het is de eerste keer dat wij zoiets doen”, vervolgt de schepen. “Op een ludieke en ook serieuze wijze gaan we in de community tussen Valentijn en de internationale vrouwendag op 8 maart intensief het discours over stereotypes aan. En het zal niet alleen over mannen gaan. Ook de zelfbewuste vrouw komt ruimschoots aan bod. We hopen dat veel mensen van zich laten horen op onze sociale media:#1030stereotypes.”

Corrigeer

MEER NIEUWS